среда, 13. фебруар 2013.

Vrele gume - CX-5 i Tiguan

   Mazda "CX-5" i Volkswagen "Tiguan" pokazali su koliko SUV vozila iz iste klase mogu da budu medjusobno različita, posebno ako je jednom akcent na uživanju u vožnji, a drugom na sigurnom porodičnom putovanju. Ujedno, ovo je i sudar japanskog i nemačkog shvatanja efikasnosti, koja se kod Mazde prepoznaje u maloj masi vozila, a kod Volkswagena u naprednijem automatskom menjaču. "CX-5" je brži i elastičniji, a zahvaljujući prilagodljivom enterijeru "Tiguan" je praktičniji. 

   Odavno smo primetili kako proizvodjači vozila retko koriste priče o velikim terenskim sposobnostima u marketinške svrhe, pa u poslednje vreme, svoje SUV modele gotovo svi promivišu kao da je reč o praktičnom, porodičnom karavanu sa malo povećanim klirensom ( rastojanjem) od zemlje, i pogonom na svi točkovima.


  Uovakvu definiciju SUV modela, ne uklapa se nova Mazda "CX-5". Istina, ni ona ne promoviše odlazak u prirodu, ali ističe vozne osobine, kao da je reč o sportskom automobilu. To je za japansku kompaniju prvenac u ovoj klasi i prvi model koji predstavlja "Skyactive" tehnologiju, odnosno niz mera koje omogućavaju novitetu da bude uadljiv i efikasan. Nema smisla da "Mazda" nema rivala na testiranju, pa je suprotstavljena  "Tiguanu", koji već petu godinu uspešno nastupa na našem tržištu i koji je prošle godine podmladjem osvežnim izgledom.



Dve generacije SUV-a


   Osnovne postavke ova dve modela razlikuju se u startu. "Tiguan" se u velikoj meri oslonio na mehaničku platformu "golfa", a od ostalih članova porodice, nasledio godinama razvijani "For Motion" pogon na svom točkovima, poznate i proverene motore, pa i menjač sa dvostrukom spojnicom. To nije slučaj sa "CX-5", koji je nastao praktično od nule, s obzirom na to da je prvi model potpuno razvijen u "Skyactive" tehnologiji, koja podrazumeva maksimalno olakšavanje vozila, prenosa pogona i ogbljenja. Ali, ono što je neosporno, jeste to da oba model imaju visok novi upotrebljivosti i funkcionalnosti. Ipak, zaključujemo da "Mazda" nudi viši nivo udobnosti, položaj sedenja koji je bliži automobilskom, i primereniji dinamičnoj vožnji. "Tiguan" nam je po pitanju položaja i udobnosti sedenja doneo uspravan položaj i tvrda sedišta, koja svoj posao dobro obavljaju dok je put idealno ravan, ali je na neravninama, ipak, nedostajalo efikasnije upijanje udaraca. 





Manji je prektičniji 

   Iako je "Mazda" duža za 13 centimetara, "Volkswagen" nudi enterijer koji se efikasnije prilagodjava potrebama vlasnika. Praktičnost nemca naglašavaju zadnja sedišta koja su kod "Tiguana" klizna - posebno jer se podešavanje može izvesti nezavisno samo sa jednom trećinom, dve trećine ili celom širinom. Za pohvalu je i podešavanje nagiba naslona. S druge strane, to što kabna nije podjadnako praktična, "Mazda" nadoknadjuje udobnost. Zadnja klupa je udobnja, a njeno preklapanje praktičnije i jednostavnije. Položaj sedenja napred u "Mazdi" je udobniji za duže putovanje i sličniji je sedenju u automobilu nego u SUV-u, posebno ako se uporedi sa "Tiguanom" kod koga se sedi uspravno. Preglednost i dostupnost komandi je bolja kod "Mazde" pre svega zbog većih prekidača.

Mazda
 Volkswagen
  Zaštita od blata

   Primetili smo praktičan detalj na oba modela. Pragovi su dobro zaštićeni od prljanja, time što ih vrata potpuno pokrivaju, uz dodatne gumene zaštite na donjm ivicama vrata. Na ovaj način, bez obzira koliko je vozilo prljavo, nećete svojim nogavicama obrisati pragove.

 
Koja "Mazda" je lakša

   Mazda je poslednjih godina, još od "Mazde 2" mnogo uložila kako bi olakšala svoje modele, sa ciljem da budu upravljiviji i da troše manje goriva. Sve priče o olakšavanju automobila pokazale dsu se kao istinite - ali samo kod benzinske verzije sa manuelnim menjačem i pogonog na prednje točkove . Takav "CX-5" je sa malo više od 1.300 kg zaista rekorno lagan. 

S druge strane, dizelaš sa automatskim menjačem i pogonom na svim točkovima, za kakav se češče opredeljuju kupci, ima skoro identičnu masu kao i "Tiguan" ("Mazda" 1.580 kg, a "Volkswagen" 1.610 kg). Dakle, kao benzinac "CX-5" je zaista znatno lakši od rivala, ali mnogo manje ako se uporedjuje kao 4x4 dizelaš. Ipak, i to što je masa za 30 kilograma manja nije zanemarljivo, ako imamo u vidu da je "CX-5" duže vozilo. 

    


"Mazda" je znatno brža


   Teško a se maksimalne brzine automobila igde više mogu koristiti bez kršenja zakona, ali zanimljivo je da "Mazda" ima dosta viću maksimalnu brzinu. "CX-5" maksimalno stiže do 207 km/h, dok je "Tiguanova" maksimalna brzina 188 km/h.





Koji menjač je brži

   Na testovima vozne dinamice na stazi centra NAVAK, mali terenci su pokazali da im je karakter potpuno različit. "Tiguan" je kraći i ima manje medjuosovinsko rastojanje, a ogibljenje je tvrdje. Zahvaljujući tome, on pruža dobar osećaj u sporim krivinama. S druge strane, u brzi krivinama "Tiguan" se potpuno oslanja na svoj revnosni sistem elektronike stabilnosti i njegovo nepokolebljivo delovanje. Nemački SUV vozaču uliva prijatan osećaj poverenja, ali mu ne dopušta zabavu u vožnji. 
 


 "Mazda" koja se deklariš kao SUV sa karakterom "roadstera", malo manje olučno ulazi u oštre krivine, ali zato u brzim krivnama, pre nego što u akciju stupi ESP, pokazuje prednost dobrog rasporeda težine medju osovinama. Veća snaga motora i više obrtnog momenta "Mazdi" monose i uverljiviji izlazak iz krivine. Medjutim, iako je "Mazdin" šestostepeni aautomatski menjač dobio višelamelastu krutu vezu sa motorom umesto klasičnog pretvarača obrtnog momenta sa uljem "Tiguanov" sedmostepeni DSG menjač sa dvostrukom spojncom mnogo je brži, precizniji i odlučniji. Tačnije, "Mazda" je konstruisala automatik, čije se prednosti prepoznaju kada se naglo ubrzava. Zanimljivo je to što se ne čeka na reakciju kao kod klasičnog automatika, pa i "Mazdina" transmisija podseća na DSG - ali je "Tiguanov" menjač ipak brži. U poredjenju samih motora, nemački dizel radi mirnije i za nijansu tiše, ali "Mazdin" motor ima veću elastičnost i bolji odziv na papučicu gasa.


Razlika u godinama   


   Za razlike medju kupcima krivi su drugačiji karakteriova dva SUV-a. "Tiguan" je namenjen vozačima koji od automonila ne očekuju zabavu, pa čak ni nekovoliko uživanje u vožnji, neo siguran i pouzdan porodični četvorotočkaš. Nasuprot tome, "CX-5" u vožnji više komunicira sa vozačem, dopušta mu da oseti prolazak kroz krivinu i da uživa u tome, a direktnije upravljanje samo doprinosi sportskom utisku, a pri svemu ovome ne gubi se ništa od udobnosti.
 
Preglednost 

   Iako je "Mazda" duža, ne nudi mnogo više prostora od "Tiguana". Merenja laserom pokazuju nešto bolja iz "Tiguana" pogotovo kroz bočne prozore, što je rezultat višeg i uspravnijeg položaja sedenja.




Mazda CX-5
VW Tiguan


Vozačevo mesto
* * * * 
* * *
„Mazdino“ sedište je odlično dimenzionisano, a pogotovo visok naslon. Kod „Volkswagena“ su sedišta malo tvrdja.

Komandna tabla i  komande
* * *
* * *
 Komande i prekidači su kod „Mazde“ krupniji i dostupniji, a posebno u poredjenju sa onim sitnim kod „Volkswagena“.

Instrumenti
* * * *
* * *
„Mazdina“ tabla je modernija i u skldu sa novim trendovima, pa je i maštovitija i informativnija.

Klimatizacija
* * * *
* * * *
 Efikasna kod oba modela, mada „Tiguan“ nudi posebne ventilacione otvore i za putnike pozadi.

Preglednost
* * *
* * *
 Prema napred bolja kod „Tiguana“, a pozadi kod „CX-5“.

Završna obrada
* * *
* * * *
 Nemačku visoku preiznost u završnoj obradi kvare jedino osustvo mašte i oblici koji nisu stilski pomireni, dok je „CX-5“ obrada vrlo dobra, ali ne i odlična.

Oprema
* * * *
* * * *
 Visok nivo opreme nude oba modela, ali je lista opija kod „Volkswagena“ duža.

Bezbenosna oprema
* * * * *
* * * * *
 Oba vozila nude vrhunsku bezbednost u svom segmentu.

Boravak u kabini
* * * *
* * * *
 Prijatniji u „CX-5“ pre svega zbog sedišta, ali „Tiguan“ impresionira niskom bukom.

Prtljažnik
* * * * *
* * * *
„Mazdin“ sistem preklapanja zadnjih naslona može da bude primer drugima. Kod „Tiguana“ preklapanje naslona za ruke pozadi otvara nezgodnu rupu ka prtljažniku.

Udobnost
* * * *
* * *
 Nasuprot tvrdom ogibljenju i sedištima kod mazde je ova kombinacija olja i donosi veću udobnost.

Motor
* * * * *
* * * *
Veći i snažniji „Mazdin“ motor je dosta elastičniji. „Volkswagenov“ je tiši i mirniijeg rada.

Ubrzanje
* * * * *
* * * *
Ubedljivije kod „CX-5“, pa „Tiguan“ ni sa DSG menjačem ne može da parira.

Elastičnost u vožnji

* * * *
* * *
 Sa većom snagom, „Mazda“ je i elastičnija.

Menjač
* * * *
* * * * *
 DSG uverljiviji i odlučniji, iako „Mazdin“ automatik ima novi sistem kvačila. 

Upravljač
* * * * *
* * *
„Mazdin“ upravljač nudi bolji i direktniji osećaj iako je preciznost upravljanja jednaka.

Kočnice
* * *
* * * *
 Iako duži zaustavni put CX-5 ujednačenije koči. Ipak, prva od deset uzastopnih kočenja mnogo su efikasnija sa „Tiguanom“.

Na putu
* * * *
* * * *
„CX-5“ bolje apsorbuje neravnine, ali je nešto bučniji od „Tiguana“.

Potrošnja
* * * *
* * *
 Oba motora su ekonomična i opremljana start-stop sistemima . Iako veće  zapremine  i snage, „Mazda“ u proseku troši 0,8 litara manje na 100 km.

Cena
* * *
* * *
 Osnovna cenna za „Mazdu“ je niža, a posebno kada se uporede bolje opremljene verzije „CX-5“ i „Tiguana“

Garancija
* * *
* * * *
„Volkswagen“ ima garanciju od četiri godine ili 150.000 km, dok je kod „Mazde“ tri godine ili 100.000 km.

Нема коментара:

Постави коментар