субота, 24. новембар 2012.

Sudar epoha - Bugatti Veyron i Porsche 959

    Sa pogonom na sva četiri točka, brzi kao misao, skupi kao greh, stabilni kao zalepljeni za asfalt u krivinama, "Porsche 959" i "Bugatti Veyron" kose puteve medjusobno se pretičući i prepirajući...


    "Veyron"...Danas, najmoderniji, najbrži i najskuplji superautomobil na svetu. Sa svojih 1001 konja, "Veyron" je više nego dvostruko jači od "Porschea" koji razvija snagu od 450 konja. Čak 438 kilograma više ima "Veyron"  u odnosu na "Porsche". Ali to mu ništa ne smeta jer je ta dodatna masa utrošena da bi auto zadugo bio na vrhu automobilskog sveta - po tome što ima najviše snage, što je najbrži, a pritom još i udoban, luksuzan, jednom rečju savršen. Bugatti je danas sav svetski vrh. Najavljuje se doduše, još jedan brži model - "Veyron Supersport" za koji se sprema motor od čak 1250 KS. Ali, za taj auto, bar mi se 


NAJBOLJI, NAJLEPŠI, NAJSAVRŠENIJI. . .
danas tako čini biće potrebna letačka, a ne vozačka dozvola. 
    Poletimo za sada "samo" sa 1001 "konj". Kada se smestite u kokpit, pored Vas ostaje još jedno prazno mesto u kupeu crno-bordo boje, koji izgleda kao model-igračka, kod koje se proizvodjač malo prevario u proporcijama. Visok samo 1,20 metara, a širok 2 metra, "Veyron" kao da zauzima celu ulicu. Takav je osećaj za volanom, kada se smestite i pronadjete kopču za pojas koja je nekako sakrivena. Pogled Vam ometaju prednji stubovi krova, a klaustrofobičan  
    
osećaj je pojačan time što su instrumenti prilično nevidljivi i mali. Obilje aluminijuma na centralnoj konzoli daje neprijatan odsjaj a pedale izgledaju plemenito kao umetnički rad i prosto Vam je žao da ih nagazite. Ali kad to jednom neminovno učinite, osećate da su pomerene u stranu u odnosu na prirodan položaj koji bi u sedištu prijao Vašoj kičmi.


Ali te male stvari, kojima svi malo zamerimonisu ni blizu savršenstvu koje ga krasi toliko,da bude najsavršeniji automobil na svetu. Kako vreme prolazi, on je sve lepši, sve bolji. On je uvek ispred vremena. Ali dobro, vratimo se sad uživanju u vožnji. Okrećemo ključ udesno pritiskamo dugme za startovanje motora i najednom nam se na licu javlja radosni izraz koji ne uspevamo da sakrijemo. Počinje koncert konjskih snaga, rava opera pod vedrim nebom za ljubitelje visokih oktana.

    
Motor sa 16 cilindra i 8 litara zapremine, sa čak četiri turbo punjača, već na "leru" Vam budi želju da ga slušate. Kako li je tek na  visokoj turi ? To se pitamo dok krećemo, polako, a motor odaje beskrajnu, dominantnu snagu. Ali, najveće iznenadjenje sledi već tu, dok se krećemo
 gradskim ulicama, još pre nego što se gas jaće stisne. Uravljač radi tako precizno da se kontaktizmedju točkova i puta prenosi do 
vašeg dlana verno, kao dodir prilikom rukovanja. Kočnice ? Dovoljno je da kažemo: imate utisak da je konstruktor bio svestan koliko je važno da se auto vredan 1,16 miliona evra u svakom trenutku bezbedno može zaustaviti. Sedmostepeni menjač sa duplim kvačilom može, po izboru, da se koristi kao manuelni ili automatski. 



    U poredjenju sa "Veyronom" nekadašnji izgled moderne tehnike"959" deluje kao povratak u kameno doba. Kada je nastao , bio je pravo vozilo za rat zvezda, daleko, daleko ispred svog vremena. Ni danas se ne može ništa zameritiefikasnosti ogibljenja sa dva amortizera na svakom točku i mogućnošću podešavanja visine od tla. Podesiti se može i raspored prenosa snage na rednje i zadnje točkove, kao i pritisak u turbo unjačima, a po želji može da se bira i progra dinamike vožnje za sneg, kišu ili sunčano vreme. Ovo auto samo još nije moglo da leti. Čvrsto na zemlji ostaje i "veyron" uprkos brzinama koje su  

dostojne brzini aviona pri uzletanju. Brzina od 350 kilometara na sat dostiže sa neshvatljivom lakoćom. Ali, to iziskuje veliku konentraciju i dobre slove na putu, pre svega dovoljno dugačak pravac bez saobraćaja i bez krivina. Ko takav komad puta nadje lako se može zaboraviti i pokušati da vozi još brže i do 75 km/h. Ali da bi to dostigao, mora pritiskom na specijalno dugme da podesi aerodinamiku automobila. Ona se menja, tako da se, u prvom redu postigne optimalnijii otpor vazduhu, a u drugoj fazi bolje prijanja uz podlugu.

Ipak, još više od avionskih brzina kod "Bugatija" impresionira lakoćom kojom ih postiže. Iz mesta do stotke, on prosto katapultira za samo 2,5 sekunde. Tahometak se penje do brojke 200 već za 7,3 sekunde, a u idealnim uslovima, maksimalna brzina mu je 407
kilometara na čas. To je, naravno, apsolutna
besmislica. Ali, ako se ipak, u ovim kolima nadjete u blizini slanog jezera gde su takve brzine moguće, znajte da Vam treba samo jedan minut da u "Veyronu" 
 stigli do 400 na sat.
     Ali, naravno da je i naš, stari, dobri "959" programiran za vožnju u traci za preticanje. Sa svojih 450 konja iz 2,9 litara zapremine on uspeva da izvuče zavidne performanse. Za samo 3,9 sekundi stiže iz mesta do 100 km/h i razvija brzinu od 315 na sat.
    "Veyron" će, naravno, još dugo biti najsjanije  zvezda medju superautomobilima. To je, uostalom, i bila ideja kada je počeo ovaj dugotrajni i skupi projekat. Jednog dana će, doduše, neki još moderniji i lepši auto potući njegove rekorde, ali je teško verovati da 

će se ikada ponovo pojaviti, tako neobična i skupa mešavina totalnog luksuza i totalno najbolje, najefiksnije tehnike, vredne kao zlato. 
    "Veyron" je auto za izazivanje uzdaha na salonima i drugim mestima gde se skupljaju oni kojima novac nije odavno nikakav limit u životu. Jedan dekadentni koktel neuporedive dinamike i kvaliteta za svakodnevnu upotrebu.
    Za razliku od njega "Porsche" na sebi nosi tragove teškog rada u kokpitu. Otkrivaju to 
ogrebotine na koži sportskog volana, jer je vodjeno mnogo borbe sa krivinama. 

Sve u svemu - ludilo... 

Bugatti Veyron - Tehničke karakteristike:

- Dužina                           4.462 mm
- Širina                             1998 mm
- Visina                            1159 mm
- Masa                             1.888 kg
- Zapremina                    7.993 ccm          
- Snaga                             1001 KS pri 6.000 o/min.
- Obrtni momenat           1.250 Nm pri 2.500 o/min.
- Pogon                           Sva cetiri točka
- Broj cilindra                  16
- Maksimalna brzina      407 km/h
- 0 - 100 km/h                 2,5 sekundi
- 0 - 200 km/h                 7,3 sekundi
- Menjač                         7 stepeni prenosa, DSG i omogućava promenu brzine za vreme od 8 milisekundi

Pri maksimalnoj brzini:
- U jednoj sekundi u motor udje dovoljno vazduha, koliko prosečni čovek udahne za 4 dana
- Puni rezervoar goriva od 100 litara potroši za 12 minuta
- Nakon 15 minuta, gume bi se potpuno istopile

Porsche - Tehničke karakteristike:

- Dužina                           4260 mm
- Širina                             1839 mm
- Visina                            1208 mm
- Masa                             1450 kg
- Zapremina                    2847 ccm     
- Snaga                            450 KS pri 6.500 o/min.
- Obrtni momenat            500 Nm pri 5.500 o/min.
- Pogon                           Sva četiri točka
- Broj cilindra                  bokser sa 6 cilindra
- Maksimalna brzina       315 km/h
- 0 - 100 km/h                  3,9 sekundi     62 
- 0 - 200 km/h                  13,0                124
- Menjač                           6 stepena prenosa

уторак, 20. новембар 2012.

Kia Optima - Savršen toliko da i glava zaboli..

LOPOV... KRADE MI POGLED, SRCE, DUŠU..!
 
      Zahvaljujući modernom, glatkom i u tehničkom smislu izvanrednim spoljnim izgledu Optima je vizija budućnosti. Za detaljnije osvetljenje kolovoza zadužena su višedelna bočna svetla, koja se pale aktiviranjem pokazivača smera i okretanjem obruča upravljača u tom smeru. Zadnja kombinovana svetla sa tehnički izvrsnim i prefinjeno čistim dizajnom naglašavaju sportski karakter nove Optime.
      Nastala je na osnovu koncepta sportske limuzine koja inteligentnim rešenjima , oblikom i svežim izborom boja i materijala premašuje klasičnu automobilsku filozofiju.

V I Z I J A    B U D U Ć N O S T I . . .



   Da li Vam je poznat onaj osećaj kada Vam se sve čini savršeno, onako kako Vi želite. Optima je dizajnirana kako bi Vam pružila takav osećaj. Upotreba premium materijala i inovativnih tehnologija pruža opuštenu i ugodnu vožnju. Merači koji oduševljavaju kako tehnički, tako dizajnerski, odskaču prefinjenom Supervision tehnikom osvetljenja, okruglim prikazivačima brzine i obrtaja motora kao i klasičnim sportskim dizajnom. Upravljački obruč  može biti opremljen električnim grejanjem koji vožnju u hladnim zimskim danima čine prijatnijom, a za maksimalnu udobnost i izvrstan osećaj putnika i sedišta mogu biti opremljena električnim grejanjem. Ručice za promenu stepena na "volanu" sa mogućnošću brzih promena donosi novo, vrlo dinamično vozno iskustvo koje podseća na trkačka vozila. 

AKO VAM OPTIMA NE IZMAMI OSMEH NA LICE . . .NIJEDAN NEĆE


HAC - SISTEM ZA LAKŠE POLAŽENJE NA UZBRDICI
      Tehnološki napredan sistem brine o sigurnijem polaženju na uzbrdicama, bez neprijatnog pomeranja vozila unazad.

BOČNO OSVETLJENJE U KRIVINAMA
       Xenon farovi mogu biti opremljeni dodatnim bočnim svetlećim elementima, koji prilikom aktiviranja pokazivača smera osvetljavaju krivinu, poboljšavaju vidljivost kolovoza i doprinose većoj aktivnoj sigurnosti.

INFINITY AUDIO SISTEM
      Vrhunski audio sistem marke Infinity pretvara Optimu u koncertnu dvoranu u kojoj za izvrsnu reprodukciju brinu zvučnici ukupne snage 530W.





VENTILACIJA NA ZADNJOJ KLUPI
      Za prijatnu atmosferu i odgovarajuću snabdevenost svežim i zagrejanim vazduhom brinu se dodatni otvori smeštenu uz zadnja sedišta. Usmeravanje vazduha je prilagodljivo sa obe strane.

AUTOMATSKO ODSTRANJIVANJE VLAGE
      U slučaju da dodje do pojave kondenzacije na unutrašnjoj strani prednjeg stakla Optima automatski počinje da ispušta osušen i topao vazduh na vlažnu površinu što poboljšava vidljivost i povećava aktivnu sigurnost.

INTEGRISANA MEMORIJA POLOŽAJA SEDENJA ( IMS )
      Vozačevo seište može biti opremljeno  memorijskom funkcijom , koja pamti podešeni položaj sedišta i spoljnih ogledala za dva različita vozača. Za aktiviranje je dovoljan tek dodir prekidača, koji prouzrokuje automatsko pomeranje sedišta i oba bočna ogledala  u već unapred odredjeni položaj. Memorijski sistem IMS automatskim pomeranjem sedišta unazad brine i za vozačevo udobnije ulaženje i izlaženje iz vozila.



PRATI SVOJE SRCE - DODJI I UZMI ME . . .



TEHNIČKE KARAKTERISTIKE :



- Dužina                                                      4845 mm
- Širina                                                       1830 mm
- Visina                                                       1455 mm
- Medjuosovinsko rastojanje                     2795 mm
- Masa praznog vozila                               1481 kg
- Maksimalna dozvoljena težina                2050 kg

- Maksimalna brzina                                  197 km h  
- Ubzanje od 0 do 100                               11,6 s
- Prosečna potrošnja u gradu                    7,9 litara na 100 km
- Prosečna potrošnja van grada                4,9 litara na 100 km
- Kombinovana potrošnja                         6,0 litara na 100 km




                                                                                                  www.kia.rs

понедељак, 12. новембар 2012.

Opel Insignia - Stvorena da se svako okrene za njom


SPOLJNI DIZAJN
      Dizajn ima moć da transformiše doživljaj vožnje. Opel Insignia je atletski samouverena, vitka a obla.
Otkrijte smelo izvajani spoljni dizajn Insignije i elegantni stil u unutrašnjosti. Vitičasti dizajn prednjeg dela vodi pogled duž suptilnih izvijenih i skladnih linija. Senzualna tečna površina Insignije u prednjem delu naglašena je karakterističnim prednjim farovima u obliku krila i maskom hladnjaka. Ti elementi su samouvereni odraz rečnika novog Opelovog dizajna. Širina nove Opel Insignije istaknuta je integrisanim nastavcima blatobrana.

BLAGO REČENO  - SAVRŠENA



Moćna silueta je akcentovana atletskom i oblom karoserijom, sa oblikom oštrice utisnutim u bočnu stranu. Glatki izvajani oblik poziva na vožnju. Zadnji kraj vozila graciozno se nadovezuje na oblu, snažnu liniju krova sličnu kupeu. Ovde je dizajnom ostvarena harmonija koja novom Opelu srednje veličine daje istovremeno atletski i elegantan izgled.Opel Insignia je dizajnirana sa holističkom temeljnošću, tako detaljno da su čak i komponente vešanja aerodinamički optimizovane. Rezultat je jedan od najnižih koeficijenta otpora vazduha u klasi.


UNUTRAŠNJI DIZAJN
      Teme unutrašnjeg dizajna Opel Insignije odražavaju glatke linije i meke obline kojima se odlikuje spoljni stajling. Umeće i prefinjenost uloženi u Opel Insigniju vide se u svakom detalju unutrašnjosti. Elegantan, a sportski dizajn, u kombinaciji sa visokokvalitetnim površinama, naglašenim hromiranim detaljima i jačim bojama toplo dočekuje korisnike, a istovremeno zadovoljava najviše standardne ergonomije i komfora. Sve glavne površine imaju teksturu materijala mekih na dodir, što kabini daje vrhunski osećaj prijatnosti na dodir. Gornja komandna tabla napred ima oblik kontinuiranog luka koji se preliva u lajsne na vratima, dajući kabini izgled prostranosti i širine. Strma kosina prednjeg vetrobranskog stakla omogućava da se smesti suvozačev vazdušni jastuk, a da ostane prostora za veliki pretinac za rukavice. Veća karoserija omogućava ukupno više prostora u unutrašnjosti.













LUKSUZ PRAVE KOŽE 
     Opel Insignia objedinjuje visokokvalitetne materijale sa najrazvijenijim ergonomskim principima i tehnologijom kako bi vozaču i putnicima obezbedila potpun i trajan komfor u svakom pogledu. Ništa ne može da se uporedi sa osećajem prirodnosti i otmenosti koji pruža prvoklasna koža. Unutrašnjost u kombinaciji klasično crne i tople boje "indijansko leto" okružuje vas na dugim putovanjima trajnim luksuzom, koji izgleda i prija kao nijedan drugi u ovoj klasi, jednostavno zato što se nudi samo u najskupljim i najekskluzivnijim automobilima na tržištu.


PRTLJAŽNIK
      Zahvaljući prostoru za prtljag zapremine 500 l, Opel Insignia nudi jedan od najprostranijih prtljažnika u svojoj klasi. Kapacitet je svakako dovoljan za više od putovanja tokom vikenda; a može da zadovolji sve potrebe kako posla, tako i slobodnog vremena. Preklapanje naslona zadnje klupe, koja je deljiva je u odnosu 60:40, omogućava povećanje zapremine prtljažnika do 1010 l; pri sklapanju, nasloni za glavu mogu da ostanu na mestu. Poklopac prtljažnika nove Opel Insignije može da se otvori daljinskim upravljačem ili pritiskom na dugme ugrađeno u logotip Opela. Automatski se podiže do potpuno otvorenog položaja. Niski pod prtljažnika olakšava utovar/istovar. Bočna pregrada u prtljažniku omogućava vam da mali predmeti budu lako dostupni, a još jedna pregrada ispod poda prtljažnika pogodna je za predmete koji su vam samo povremeno potrebni.

MOTORI
      BENZINSKI - Izbor benzinskih motora za Insigniju kreće se od modernog motora niske potrošnje 1,6 snage 85 kW (115 KS) preko 2,0 Turbo ECOTEC® snage 162 kW (220 KS) pa sve do 2.8 V6 Turbo motora snage 191 kW (260 KS).

      DIZEL - Za ljubitelje dizela, u ponudi je izbor između tri visoko ekonomična dizel motora sa zajedničkim rednim sistemom ubrizgavanja snage 81 kW (110 ks), 96 kW (130 ks) i 118 kW (160 ks). Svi dizel motori za Insigniju imaju dvostruku bregastu osovinu iznad glave motora i tehnologiju sa četiri ventila. Turbopunjač sa promenljivom geometrijom lopatica obezbeđuje glatko ubrzanje i eliminiše svako kašnjenje turbopunjača, dok funkcija ,,overboost" (jačeg punjenja) obezbeđuje veći obrtni moment kada je potrebno.


     
MENJAČI
      Svi menjači za Opel Insigniju imaju 6 brzina. Automatski menjač težak je samo 94 kg i ima funkciju ActiveSelect® za sekvencijalnu promenu brzina. Bilo da odaberete ručni ili automatski menjač, izuzetna preciznost i tehnologija novih menjača pomaže u ostvarivanju optimalno efikasne potrošnje goriva zajedno sa maksimalnim užitkom i zadovoljstvom u vožnji.




BEZBEDNOST
      Opel Insignija iznova definiše pouzdanost na putu. Vazdušni jastuci, unapređen dizajn zaštitne strukture, unapređene funkcije pasivne kontrole i inovativni sistemi za pomoć vozaču predstavljaju spoj koji omogućava da se osećate spokojno. 


PASIVNA SIGURNOST
      Opel Insignia je opremljena ne samo najsavremenijim aktivnim sistemima za bezbednost, već i najboljom tehnologijom pasivne bezbednosti kojom štiti putnike. Čelik visoke zatezne čvrstoće, rigidnost, savitljivost, strateški raspoređene sigurnosne komore i pravci apsorbovanja energije udara zajedno funkcionišu tako da nova Opel Insignia nudi jednu od najjačih sigurnosnih struktura na tržištu. U unutrašnjosti, prednji vazdušni jastuci imaju dve faze naduvavanja kako bi se izbegle povrede izazvane prebrzim naduvavanjem, a vazdušni jastuk na mestu suvozača može da se deaktivira prekidačem. Bočni vazdušni jastuci štite od udara i prodora sa strane. Pored vazdušnih zavesastih vazdušnih jastuka pune dužine, dostupni su i zadnji bočni vazdušni jastuci.

Pažnja posvećena detaljima i sveobuhvatna zaštita omogućili su Insigniji da dobije cenjenu kategoriju od pet NCAP zvezdica, najviše evropsko priznanje za pasivnu bezbednost.

Druge funkcije pasivne bezbednosti Insignije obuhvataju:
  • dvostruke predzatezače sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima radi bolje zaštite,
  • sistem oslobađanja pedala, koji pomaže da se izbegnu povrede stopala i nogu,
  • aktivne naslone za glavu napred za sprečavanje povreda vratnih pršljenova i vrata.


ADAPTIVNA PREDNJA SVETLOSNA GRUPA (AFL)
      Noćna vožnja uvek je bila potencijalni izvor stresa. Napredni sistem AFL Opel Insignije automatski bira jednu od devet različitih funkcija farova, od kojih je svaka osmišljena tako da obezbedi optimalno osvetljenje u svakoj situaciju bez zaslepljivanja drugih vozača. Dobijate manje stresa i veću bezbednost.







  • Osvetljenje za pešačku zonu (do 30 km/h):
    šire prostiranje svetlosti (dodatnih osam stepeni levo i desno) osvetljava potencijalne uzroke opasnosti.
  • Osvetljenje za grad (30–55 km/h):
    šire i niže prostiranje svetlosti. Aktivira se na osnovu brzine vozila u kombinaciji sa uličnim osvetljenjem.
  • Osvetljenje za seoski put (55–100 km/h):
    šire prostiranje i jača svetlost nego kod običnih kratkih svetala. Domet od 70 metara bez zaslepljivanja.
  • Osvetljenje za auto-put (preko 100 km/h):
    domet od 140 metara, viša i jača svetlost nego kod običnih kratkih svetala, bez zaslepljivanja.
  • Osvetljenje za loše vreme (do 70 km/h): aktivira se brisačima ili senzorom za kišu, za bolju vidljivost u lošim vremenskim uslovima.
  • Duga svetla i pomoć (bilo koja brzina):
    automatski prelazi sa dugih na kratka svetla kada detektuje vozila koja dolaze u susret ili koja se sustižu.
  • Dinamičko zaokrećuće svetlo (bilo koja brzina):
    aktivira se na osnovu ugla upravljanja i brzine, a prednji farovi se okreću do 15 stepeni u smeru krivine.
  • Statično svetlo za skretanje (do 40 km/h, kao i pri kretanju unazad):
    osvetljava 90 stepeni levo ili desno za bolju bočnu vidljivost.
  • LED svetlo za dnevnu vožnju:
    privlači pažnju drugih učesnika u saobraćaju bez povećavanja potrošnje goriva (za razliku od kratkih svetala).














  • TEHNIČKE KARAKTERISTIKE :

    - Širina sa sklopljenim retrovizorima          1856 mm
    - Širina sa rasklopljenim retrovizorima      2084 mm
    - Visina bez tereta                                         1498 mm
    - Ukupna dužina                                           4830 mm
    - Medjuosovinsko rastojanje                      2737 mm
    - Zapremina prtljžnika                                 500 - 1015 litara
    - Masa                                                           1503 kg
    - Ukupna dozvoljena masa                        2020 mm


    недеља, 11. новембар 2012.

    Hyundai i30 - Probaj me..

    KVALITET KOJI MOŽETE DODIRNUTI


          Enterijer Vam pruža osećaj kao da ste kod kuće. Polazeći od udobnog vozačkog položaja i komfonih sedišta, preko inovativnog kokpita i estetske napredne tehnologije, svaki aspekt enterijera upotpunjuje sklad i harmoniju novog i30. Krajnji rezultat doprinosi da se osećatte opuštenije i zadovoljnije i pri dugackim putovanjima. I30 je automobil koji stimuliše sva Vaša čula. Visokokvalitetni materijali i puno pažnje posvećene detaljima, stvaraju osečaj luksuza i ekskluzivnosti koji se prenosi kroz celu kabinu. Ovaj model pruža komforan prostor za glavu, ramena i noge svih putnika kao i impresivni 378 litara zapremmine prtljažnog prostora sa zadnjom klupom koja je deljiva u razmeri 60 : 40. Oborite je dole i dobićete prostor od čak 1.316 litara koji Vam daju slobodu da ponesete veliki prtljažnik bez ikakvog problema. Svaka komponenta enterijera napravljena je da privuče pažnju i predstavlja užitak svih čula. Novi i30 je dizajniran da ostavi jak prvi utisak u svakom pogledu. Izuzev svega toga, lep je toliko da i glava zaboli.


    PRATI SVOJE SRCE - DODJI I UZMI ME !



    SNAŽAN UTISAK

          Vaš Hyundai i30 je proizveden u skladu sa najvišim standardima kvaliteta. Dizajniran i izgradjen u Evropi u cilju postizanja kvaliteta koji nadmašuje granice svoje klase, kao i fokusiranja na rastuće zahteve evropskih vazača, i30 poseduje visoko razvijeni smisao za stil savremenog alii prepoznatljivog automobila. Njegove moćne, dinamične linije i upečetljiva pojava čine jednu stvar jasnom - novi i30 može biti sve što želite, osim da bude neprimećen. Svaki detalj koji ga čini napravljen je da traje i predstavlja korak dalje u jedinstvenom dizajnerskom izrazu Hyundai brenda "Fluidic sculpture". Mekene, dinamične linije inspirisane su prirodom i modernom arhitekturom. Automobil se odlikuje snažnom pojavom sportskim karakterom i dinamičnim proporcijama što zajedno ostavlja dinamičan utisak. Specifičan dizajn šestougaone prednje maske koju poseduju svi Hyundai modeli zajedno sa prednjim svetlima koja svojim oblikom podsećaju na dragulj doprinose snažnoj vizuelnoj pojavi vozila. 


    SIGURNOST PRE SVEGA

          Kada je u pitanju bezbednost, i30 ne poznaje nikakve kompromise. Od samog početka, i30 je dizajniran da bude lider u svojoj klasi u pogledu bezbednosti putnika. Sistem vazdušnih jastuka je sosoban da okruži i zaštiti svakog putnika u slučaju sudara. U oštrim krivinama i na klizavim površinama, standardni Elekstronski program stabilnosti vozila (ESP) i Sistem za upravljanje stabilnosti vozila (VSM) pomažu da se održi savršena putanja vozila. I svi ostali elementi napredne tehnologije kao što su LED dnevna svetla, ksenoski farovi sa adaptivnim sistemom, svetlosni signal u slučaju naglog kočenja (ESS), Flex Steer trostepeni sistem osetljivosti upravljanja TFT LCD supervision instrument tabla - omogućuje uzbudljivu vožnju sa i30 na jednom nivou, Vašem nivou.








    PERFORMANSE KOJE PRKOSE TEORIJI

          Nova generacija i30 nudi tri benzinska i tri dizel agregata, koji pružaju raspon snage od 90 do 135 konjskih snaga. Svaki od ovih šest motora predstavljaju dobar balans izmedju snage ekonomičnosti bez obzira da li je reč o gradskim uslovima vožnje ili se vozite na otvorenom putu. Novi motori su upareni sa moderno i inovativnim šestostepenim manuelnim ili šestostepenim automatskim menjačem. Takodje, u cilju očuvanja životne sredin Hyundai se potrudio da njegovi agregati sadrže komponente koje se odlikuju odličnim mogućnostima recikliranja.












    TEHNIČKE KARAKTERISTIKE :

    Širina                                        1780 mm
    - Dužina                                      4300 mm
    - Visina                                       1470 mm
    - Medjuosovinsko rastojanje       2650 mm                                
    - Zapremina prtljažnika              378 / 1316 litara

    петак, 2. новембар 2012.

    Renault Clio - Savršenstvo je cena uspeha

          Renault je u utorak 3. jula objavo prve fotografije i tehničke detalje četvrte generacije popularnog modela Clio. Svetska premijera ovog automobila zakazana za septembar 2012. godine i sajam automobila u Parizu.



          Dvadeset dve godine nakon pojavljivanja prve verzije i posle više od 11,5 miliona prodatih primeraka u dosadašnje tri generacije, pred nama je potpuno novi Clio. Sa aspekta dizajna, ovaj automobil je značajan jer je to prvi serijski model za čiji izgled je u potpunosti zaslužan glavni dizajner Renaulta, Holanđanin Laurens van den Acker, koji je u kompaniju stigao 2009. godine iz Mazde.
          Novi Clio zbog toga nosi pečat Renaultovog savremenog stilskog izraza čiji su elementi prethodno viđeni na nekim konceptnim vozilima kao što su DeZir, Captur, Frendzy i R-Space. Renaultov bestseler u klasi predstavljen je u verziji sa 5 vrata. Poput nekih prethodnih modela drugih proizvođača i Renault je primenio rešenje skrivene kvake zadnjih vrata koja se nalazi u C stubu. 



          Francuski proizvođač za sada nije objavio dimenzije, ali je saopšteno da je novi Clio niži i širi od prethodnika, a posebno se naglašava da je ova verzija u proseku za oko 100 kg lakša od prethodne.

          Na prednjem delu automobila dominira centralno postavljeni znak Renaulta, dok su u maski hladnjaka sakrivena dnevna LED svetla. Unutrašnjost je značajno unapređena, tako da će kupcima kao opcija biti ponuđen R-Link multimedijalni sistem sa ekranom dijagonale od sedam inča, TomTom navigacijom i mogućnošću povezivanja sa internetom.Sve verzije novog modela imaće kao standard fabrički audio sistem sa Bluetooth i USB konekcijama. Veliku pažnju Renault je posvetio personalizaciji automobila, pa će tako kupci moći da biraju između brojnih kolornih šema i detalja, kako na spoljašnjosti, tako i u enterijeru vozila.



          Kada se pojavi na tržištu u jesen 2012, novi Renault Clio biće dostupan samo sa dva motora. Benzinsku verziju pokretaće novi 0.9 litarski trocilindrični turbo-punjeni Energy TCe agregat sa 90 ks i 135 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 
    Prosečna potrošnja benzinca iznosiće 4,3 l/100 km, a CO2 emisija 99 g/km. Dizelaš će biti opremljen 1.5 litarskim dCi motorom, takođe sa 90 ks. Ova verzija prema fabričkim podacima trošiće svega 3,2 litra goriva na 100 km.