петак, 28. децембар 2012.

Hyundai Veloster - Ništa nije nemoguće..

    Stil je važan.. On predstavlja izraz naših osećanja. Ali, praktičnost je takodje važna, zato Hyundai istražuje kombinaciju oba. Udaljavajući se od tradicionalno prihvaćenih i postavljajući temelje novih formi nastao je novi model - VELOSTER..
 

    Atraktivni Veloster donosi niz inovacija u segment kompaktnih Coupe automobila i predstavlja pravi primer novog Hyundai koporativnog slogana "New Thinking. New Possibilities". Svakako da će Veloster svojom jedinstvenom kombinacijom stila, praktičnosti i ekonomičnosti preoblikovati segment kompaktnih Coupe-a i privući nove Hyundai kupce.

    Veloster kombinuje stil Coupe modela sa funkcionalnošću Hatchback vozila, a istovremeno je sam koncept obogaćen sa dodatnim vratima na suvozačkoj strani vozila. Reč je o tome da ovaj model pruža jedinstveno rešenje za pristup zadnjim sedištima sa inovativnom 1+2 konfikuraijom vrata za lakši pristup nazad. Svojim jedinstvenim dizajnom i novom konfiguracijom vrata ovaj model omogućava praktičnost, ali istovremeno i uživanje u vožnji. Odatle i "Jedna na levoj, dvoja vrata na bezbednoj strani"

SPOLJAŠNOST

    Dinamičan dizajn Velostera inspirisan je dizajnersko filozofijom Hyundai brenda "Fluidic sculpture". Prednja svetla su agresivnog dizajna, prate sportski oblik poklopa motora i nastavljau se na izraženu i upaljivu bočnu liniju vozila.


 

    Tu je i prepoznatljiva šestougaona maska hladnjaka, kao i naglašeni blaotbrani koji kompletiraju utisak. Atraktivnoj pojavi Velostera doprinosi i elektro-pomični panoramski krov koji u velikoj meri dominira  užinom automobila, nastavljlajući se na zadnje staklo spušteno do zadnjih vrata.


    Kod zadnjeg dela vozila, pažnju će nam odmah privući centralno postavljen izduvni sistem po kojem se ovaj model izdvaja od konkurencije. Svi ovi detalji su pažljivo birani i dizajnirani sa idejom da učine ovaj model svakako novom i potpuno svežom pojavom na automobilskom nebu.



UNUTRAŠNJOST

    Uprkos svojoj agresivnoj i niskoj pojavi (maksimalna visina je 1.39), dužina vozila od 4.22 metara i inteligentan raspored elemenata u enterijeru svstava Veloster u lidere po pitanju prosotra i veličine prtljažnika.


    
Takodje,medjuosovinski razmak od 2.65 metara zaslužan je za prostrani putnički prostor i njegovu visinu (990mm), širinu (1.114mm) i vrhunsku udobnost. Veličina prtljažnig prostora je 320 litara, a obaranje deljive zadnje klupe (60:40) olakšava planiranje i transport prtljaga bez obzra na njegov oblik.



MULTIMEDIJA

    Biti povezan je izuzetno važno. Moderna multimedijalna tehnologija više nije sporedna stvar u našim životima, ona predstavlja središte savremenog življenja. Muzika i telefonski pozivi - sada ih uvek možeti imati sa sobom. 






    Velosterov multimedijalni sistem reprodukuje radio CD, MP3, DivX i druge formate što u
kombinaiji sa šest zvučnika ili 
čak sa dodatnim spoljašnjim pojačalom, centralnim zvučnikom napred i Subwooferom pozadi kreira oseća zabave i užitka kao da smo kod svoje kuće. Pri tome, sve se može jednostavno kontrolisati uz pomoć komandi na volanu.

Priključci za USB, AUX, iPod, kao i Bluetooth hadsfree mogućnost dodatno omogućuju  Velosterovu ponudu. Za pomoć na putu  lako snalaženje  po ulicama Srbije i Evrope zadužen je najnoviji navigacioni sistem sa 10 jezičkih opcija na 7" LCD ekranu osetljivim na dodir i visoke rezolucije.



POGON

     Pogon je važan jer želimo snagu i performanse ali i ekonomičnost, uskladjene u harmoničnom radu automobila. Novi Hyudaijev sportski moodel pokreće živahni i efikasi 1.6 litarski četvorocilintraš koji raspolaže sa 132 KS, a kupcima će pored šestostepenog mnuelnog menjača biti na raspolaganju i šestosteeni automatski menjač kao opcija.




 
Nove generacije Hyundai automatskih menjača koriste sve prednosti ručnog menjača u pogledu potrošnje goriva i poboljšanih  voznih karakteristika, ali istovremebo poseduju i klasične prenosti automatskog menjača, poput većeg nivoa udobnosti, kao i brze i tihe promene prenosa, naročito u uslovima gradske vožnje. 









BEZBEDNOST

    Nastavljajući poznatu tradiciju jednog od auto lidera u pogledu bezbednosti, Hyundai je novi model bogato opremio nizom sigurnosnih sistema i elemenata. Pored prednih i bočnih vazdušnih jastuka, deo standardne opreme su i vazdušne zavese koje u saradnjji sa sigurnosnim pojasevima imaju cilj da smanje rizik od ozbiljnih povreda usled bočnih udara. 
    Pored pasivnih, standardni paket opreme je bogato opremljen i aktivnim sigurnosnim sistemima kao što su ABS, EBD, TCS, ESP ( Electronic Stability Program ), ali prisutan je i sistem nove generacije VSM ( Vehicle Stability Menagment ).



    VSM ima cilj da zadrži vozilo na pravcu u uslovima ubrzanja ili kočenja na klizavim površinama, kao i u uslovima nagle promene pravca, a pomaže vozaču na bazi asistencije upravljačkog sistema.
Tehničke katakteristike :

- Dužina                                           4220 mm
- Širina                                             1790 mm
- Visina                                             1399 mm
- Medjuosovinsko rastojanje       2650 mm
- Pregib (napred/nazad)              830 / 740 mm
- Najmanja visina od tla              143 mm  
- Zapremina prtljažnika              320 litara

- Menjači                                         ručni i automatski

Ručni 
- Masa praznog vozila (kg)          od 1180 do 1239
- Najveća brzina (km/h)               195
- Ubrzanje od 0-100 km/h (s)      10.7    

Automatski                                
- Masa praznog vozila (kg)          od 1210 do 1269
- Najveća brzina ( km/ h)             190
- Ubrzanje od 0-100 km/h (s)      11.5

среда, 26. децембар 2012.

Lexus GS 450h - Automobil koji menja pravila..!!

     Drzak, živahan, prekrasan. Prosto veličanstven. Stvoren da obori s' nogu. Kada vidim tu snažnu, mišićavu karoseriju pritisak mi skoči, srce brže kuca. Dinamičan, čak i kada miruje..



KLJUČNE KARAKTERISTIKE


    Vožnja GS-a 450h oduzima dah. Druga generacija vrhunskog hibridnog sistema ubrzava automobil od 0-100 km/h za samo 5.9 sekundi, zapanjujuće lako. Bez obzira koji od četiri načina vožnje odaberete, budite uvereni da je automobil aerodinamično konstruisan kako bi bio izvanredno stabilan. Novo ogibljenje (prednje i zadnje) garantuje vrhunsku udobnost vožnje, dok nova čvršća šasija daje notu uzbuđenja. Napredni sistemi dinamičke kontrole garantuju kontrolu nad vozilom, čak i u najzahtevnijim situacijama. Mnoge napredne funkcije ovog automobila mogu da se kontrolišu preko Remote Touch sistema, radi maksimalnog uživanja u vožnji.


AERODINAMIKA


    Snažan novi izgled GS-a nam je omogućio da inteligentno usmeravanje vazduha integrišemo u dizajn: od pomičnih ventilacionih otvora u dramatičnoj prednjoj maski u obliku vretena, pa do krilaca na zadnjim svetlima, svaki aerodinamični detalj je konstruisan da poveća stabilnost i doprinese izvanrednoj stabilnosti automobila pri velikim brzinama.
    Razvili smo koncept nazvan „prigušivanje aerodinamičnosti“, koji protok vazduha približava karoseriji automobila i tako povećava upravljivost. Tok vazduha je ublažen oko lukova točkova (koji su ručno obrađeni), pa je vazdušni pritisak u samom luku manji – što daje bolji odziv upravljača, ujednačeniju vožnju i bolje držanje puta. GS nudi energičnu i dinamičnu vožnju sa koeficijentom otpora vazduha (Cd) od samo 0.26.


DINAMIČNA KONTROLA


    Lexus je razvio tehnologiju nazvanu integrisano upravljanje dinamikom vozila (Vehicle Dynamics Integrated Management – VDIM), koja na inteligentan način ujedinjuje pogonski agregat i dinamične kontrolne sisteme. Prosto rečeno: ona pruža kontrolu koja vam pomaže da se izborite sa najzahtevnijim situacijama, bezbedno i pouzdano.
    VDIM povezuje različite sisteme kočenja, prianjanja, stabilnosti i ogibljenja, radije nego da svaki od njih radi zasebno, što garantuje optimalne dinamičke performanse. Ako ubrzavate na klizavom putu ili kočite na površini sa nejednakim prianjanjem, na primer, njegovi senzori uočavaju taj disbalans i optimizuju prianjanje i kontrolu, te primenjuju korektivne mere kako bi zadržali uravnoteženu putanju. Rezultat su performanse koje ne bi bile moguće kada bi svaki od tih sistema radio zasebno.
    Na GS-u 450h F SPORT, VDIM radi u sprezi sa Lexus dinamičnim sistemom upravljanja (Lexus Dynamic Handling System – LDH), što ga čini prvim hibridnim vozilom na svetu koji ima upravljanje sa sva četiri točka. Prateći brzinu vozila, smer i ponašanje vozača, LDH proračunava optimalan ugao za sva četiri točka i nezavisno kontroliše ugao prednjih i zadnjih točkova radi znatno boljeg odziva upravljača, prianjanja zadnjeg dela, stabilnosti vozila i sveukupne agilnosti prilikom skretanja.


ČETIRI NAČINA VOŽNJE


    GS nudi četiri različita načina vožnje, koji se biraju preko prekidača na središnjoj konzoli. Četiri sasvim različita doživljaja vožnje mogu da se odaberu zavisno od uslova ili raspoloženja vozača: od spokojne i opuštene do dinamične i sportske vožnje, od maksimalne efikasnosti do maksimalnog uzbuđenja. Boje na tabli s instrumentima se menjaju od smirujuće plave do energične crvene, zavisno od odabranog načina vožnje.
    U „Eco“ režimu snaga motora i promena brzina se podešavaju, a klima uređaj i grejači sedišta inteligentno kontrolišu, kako bi se postigla optimalna potrošnja goriva. „Normal“ režim služi za svakodnevnu udobnu vožnju. „Sport S“ režim podešava odziv gasa radi snažnog ubrzanja, a na modelima sa adaptivnim-varijabilnim ogibljenjem (AVS), „Sport S“ režim je obogaćen „Sport S+“ funkcijom koja koordiniše rad AVS-a, električnog servo upravljanja i dinamičnih sistema kontrole radi što preciznijeg upravljanja i maksimalnog uzbuđenja.
    GS 450h takođe ima način vožnje ekskluzivan za hibridni sistem: EV (električni vozilo). U ovom režimu automobil pokreće samo elektromotor, gotovo bešumno i bez potrošnje goriva, pa stoga i bez emisija.


SISTEMI KONTOLE


    Remote Touch na jednostavan, praktičan i intuitivan način upravlja mnogim naprednim funkcijama vašeg Lexusa. Prirodno smešten između prednjih sedišta, on je lak za upotrebu poput kompjuterskog miša i omogućava vozaču da kontroliše sisteme na multimedijalnom ekranu bez skretanja pogleda sa puta. Takođe, kako svaki Lexus sadrži sve više i više inovativnih tehnologija, nagrađivani Remote   Touch izvlači maksimum iz svake od njih.
    Dizajniran pomoću haptičke tehnologije (od grčke reči „haptesthai“, što znači “koji pripada dodiru“), Remote Tocuh „miš“ koristi suptilne pokrete kako bi korisniku dao odgovor na njegov zahtev, zbog čega vozač ne mora da sklanja pogled sa puta i gleda u kontrole. Na primer, kada je pokazivač/kursor blizu neke opcije na ekranu, na primer satelitske navigacije, klimatizacije ili audio sistema, osetićete kako se kontroler nežno „privlači“ ka toj funkciji.
 

OGIBLJENJE


    Novo prednje i zadnje ogibljenje je konstruisano da dodatno poveća udobnost vožnje i bezbednost, a u paru sa novom, čvršćom šasijom, ono doprinosi izvanredno dinamičnoj i zabavnoj vožnji. Novo „multi-link“ zadnje ogibljenje dramatično uvećava prtljažni prostor.
    Adaptivno-varijabilno ogibljenje (AVS) „oseća“ put i neprekidno prati pokrete upravljača i kočenje, kako bi prilagodilo čvrstoću amortizera i tako povećalo zadovljstvo u vožnji. GS 450h F SPORT povezuje AVS sa drugim dinamičnim sistemima u automobilu, kako bi dodatno poboljšao upravljivost i vožnju učinio uzbudljivijom.

UNUTRAŠNJOST

" TREBALO NAM JE PREKO PET GODINA DA USAVRŠIMO VOZAČEVO SEDIŠTE U GS-u. REZULTAT JE PODEŠAVANJE U 18 SMEROVA I SAVRŠEN POLOŽAJ VOZAČA."


KLJUČNE KARAKTERISTIKE


    Prostrana unutrašnjost GS-a 450h obiluje luksuznim dizajnom i tehnološkim inovacijama, koje dovode vožnju i zadovoljstvo putnika na jedan novi nivo. Majstorski izrađen detalj – precizni LED analogni sat – leži u savršenoj harmoniji sa najnovijim inovacijama kao što je 12.3-inčni LED ekran u boji: najširi multimedijalni automobilski ekran na svetu.
    Izuzetno sofisticirani trozonski klima uređaj vlaži kožu, dok je za razvoj vozačevog sedišta trebalo čak pet godina. Vrhunski Mark Levinson audio sistem pruža nenadmašno iskustvo slušanja muzike i gledanja videa. Čak je i prtljažnik povećan i sada je dovoljno velim za prtljag za četiri osobe ili četiri torbe za golf. Udobnost, majstorska izrada i tehnologija: GS 450h postavlja nove standarde.


KONTROLNA TABLA I KONZOLA


    Impresivna široka kontrolna tabla sadrži kristalno jasnu Optitron tablu s instrumentima, prelepo dizajniran precizni LED analogni sat i najširi multimedijalni automobilski ekran na svetu. Sa dijagonalom od 12.3 inča, ovaj moćni LED ekran lako prikazuje dve vrste informacija – na primer, navigaciju i audio sistem – a, savršen je i za gledanje DVD filmova u visokoj rezoluciji. Ekran projektovan na vetrobran prikazuje informacije, kao što je brzina, na donjem delu vetrobrana. To upotpunjuje čitavu lepezu inovacija dizajniranih da vozač ostane usmeren na put ispred sebe.
Od prelepo proštepane kože do drvenih panela, napravljenih od jednog komada drveta, u svakom detalju je očita vrhunska majstorska izrada. Intuitivno postavljen Remote Touch kontroler omogućava kontrolu mnogih funkcija automobila, bez odvlačenja pažnje vozača. Sve u svemu, prelep i intuitivan spoj najnovije tehnologije i besprekornog dizajna.



UDOBNOST UNUTRAŠNJOSTI

    
    Unutrašnjost GS-a je u jednakoj meri bogata i tiha, sa obiljem prostora za prevoz pet osoba i prtljaga u potpunoj udobnosti. Sofisticirani klima uređaj hladi samo sedišta na kojima neko sedi, zahvaljujući energetski efikasnoj i inteligentnoj S-Flow tehnologiji. Revolucionarna nanoe® tehnologija ne samo da pročišćava vazduh i osvežava sedišta i presvlake, već i vlaži kožu, jer nanoe® joni sadrže 1000 puta više vlage od „običnih“ jona.
    Besprekorno vozačevo sedište smo stvarali preko pet godina. Rezultat je podešavanje u 18 smerova radi potpune udobnosti prilagođene vama. Ono je niže u predelu kukova, pa ste bliže centru gravitacije automobila, radi većeg zadovoljstva u vožnji. Suvozačevo sedište ima električno podesiv jastuk i potporu za listove – savršeno za uživanje u opuštajućem luksuzu. Ambijentalno LED osvetljenje vam pruža dobrodošlicu kada se približite automobilu, a mekani materijali širom kabine upotpunjuju utisak premium udobnosti.



PRTLJAŽNI PROSTOR

Prtljažni prostor GS-a 450h je povećan zahvaljujući kompaktnom „multi-link“ zadnjem ogibljenju i pametnom položaju hibridne baterije. On sada ima obilnih 482 litra, što je dovoljno za prevoz prtljaga za četiri osobe ili lagodan smeštaj četiri seta za golf i četiri sportske torbe. 


IZBOR PRESVLAKA I UMETAKA


    Nova paleta boja unutrašnjosti, sa još većim izborom, omogućava da odaberete vaš jedinstveni GS. Konzola, pod i upravljač su crni radi sportskog, luksuznog osećaja, dok kožna tabla s instrumentima ima šavove u boji – sive ili boje slonovače, zavisno od nijanse unutrašnjosti – kako bi se naglasio vrhunski kvalitet izrade. Presvlake vrata i sedišta su dostupne u šest boja. Što se tiče umetaka, možete da odaberete drvene detalje od ebanovine, oraha ili bambusa, a dostupni su i sjajno crni, kao i aluminijumski umeci na F SPORT modelima. 

BEZBEDNOST

KLJUČNE KARAKTERISTIKE



    Bezbednost se u GS-u uzima veoma ozbiljno – čitav asortiman sistema za zaštitu putnika, izbegavanje sudara i tehnologije za pomoć vozaču garantuju bezbedno putovanje svaki put kada sednete za upravljač. Sistemi dinamične kontrole obezbeđuju pouzdanu vožnju i bezbednost bez obzira na uslove. Najmodernije inovacije poput Lexus sistema za noćnu vožnju, koji na ekranu prikazuje jasniju sliku puta ispred vas ili monitora mrtvih uglova koji vas upozorava na vozila u susednoj traci, su samo neke od pametnih ideja upakovanih u ovaj automobil.
    Deset vazdušnih jastuka i zatezači sigurnosnih pojaseva štite putnike u automobilu, dok naš napredni sistem za povećanje bezbednosti pre sudara ne samo da upozorava na potencijalnu opasnost, već i preduzima mere kako bi je izbegao. Ekran projektovan na vetrobran projektuje ključne informacije, kao što je brzina, a sistem za nadgledanje vozača upozorava ako vozač ne gleda na put, te stoga pomaže da pogled vozača uvek bude usmeren na put. Inteligentna svetla koja se zakreću u krivinama pomažu da vozač bude svesan svog okruženja i uživa u bezbrižnoj vožnji. Nije dostupno na tržištu Srbije.


ZAŠTITA PUTNIKA


    Pored sofisticirane game naprednih tehnologija za izbegavanje sudara, GS je opremljen vrhunskom zaštitom za vozača i putnike, za svaki slučaj. Izvanredno jaka školjka automobila je napravljena od veoma laganog, a izuzetno jakog čelika visoke zatezne čvrstoće. Ona je namenski konstruisana kako bi se sila udara ravnomerno apsorbovala pre nego što dođe do kabine.
    GS ima deset vazdušnih jastuka koji štite vozača i putnike. Senzori kontrolišu prednje dvostepene vazdušne jastuke i naduvavaju ih zavisno od jačine sudara i položaja sedišta. Vazdušni jastuci za oba prednja sedišta pružaju dodatnu zaštitu, dok vazdušne zavese pokrivaju celu dužinu kabine.


IZBEGAVANJE SUDARA


    Naš napredni sistem za povećanje bezbednosti pre sudara je prvi sistem takve vrste na svetu. Njegova napredna tehnologija je dizajnirana da vas upozori na potencijalan sudar, ali i da preuzme mere za smanjenje rizika ili povreda, ako je potrebno. Automobil je opremljen radarom sa milimetarskim talasima koji neprekidno nadgleda put ispred vas. Radar je potpomognut stereo kamerom koja identifikuje objekte koji slabo odbijaju radarske talase (poput pešaka) i infracrvenim projektorima koji noću pomažu kameri.
    U automobilu se nalazi kamera koja prati položaj glave vozača i upozorava ako vozač ne gleda na put. Kada se detektuje rizik od sudara, automobil počinje da pišti, prikazuje se upozoravajuća poruka na ekranu i kočnice se kratko aktiviraju kako bi upozorile vozača. Kada je rizik od sudara velik, kočnice se pripremaju za brži odziv i veću silu kočenja, ogibljenje se podešava i upravljač se priprema za oštar manevar. Ako je sudar neizbežan, automobil koči i prednji sigurnosni pojasevi se zatežu, kako bi se ublažile eventualne povrede.
    GS-ova sposobnost izbegavanja sudara je dodatno unapređena senzorom za umor, koji uočava ako su vozačeve oči zatvorene i monitorom mrtvih uglova koji koristi zadnji radar i detektuje automobile koji pretiču u susednim trakama. Upozorenje je prikazano u spoljašnjim retrovizorima. Sistem za održanje kretanja u saobraćajnoj traci vas upozorava ako izađete iz vaše trake, dok sistem za noćnu vožnju na ekranu prikazuje jasniju sliku puta ispred, radi pouzdane noćne vožnje. Nije dostupno na tržištu Srbije.



INTELIGENTNO OSVETLJENJE


    Prednja svetla nisu samo prelepa (LED dnevna svetla daju GS-u nepogrešivu auru), ona su i veoma pametna. Sistem koji zovemo prilagodljiva prednja svetla (Adaptive Front Lighting - AVS) može da zakrene snop farova kako prolazite kroz krivinu, što povećava vidljivost noću. Kamera u unutrašnjem retrovizoru prati nivo osvetljenja tokom vožnje (uključujući nadolazeća vozila) i automatski pali ili gasi duga svetla u skladu sa tim. Farovi u obliku dragulja prepuni tehnoloških inovacija.


ADAPTIVNI TEMPOMAT


     Adaptivni tempomat se isporučuje sa Lexus sistemom za povećanje bezbednosti pre sudara, jer koriste isti radar sa milimetarskim talasima. Poput konvencionalnog tempomata, on održava unapred zadatu brzinu; ipak, zahvaljujući radaru, on može da detektuje sporije vozilo ispred. Sistem tada smanjuje brzinu tako što otpušta gas ili koči.
    Možete da odredite rastojanje između vas i automobila ispred i sistem će ga održati tako što će uskladiti brzinu vašeg vozila sa vozilom ispred. Kada se put raščisti, adaptivni tempomat lagano ubrzava do prvobitne brzine.





субота, 22. децембар 2012.

Njegovo veličanstvo - Kralj Q3

    Audi Q3 naznačuje jezik oblika terenca, ali je nedvosmisleno urbano vozilo. Sportska silueta sa linijom krova u obliku kupea ukazuje na sportski duh. Snažno telo, dominantna singleframe maska hladnjaka i nisko smešteni otvori za vazduh definišu njegov karakter. 


Spoljašnjost modela Audi Q3 - Privrženost urbanom sportskom duhu..

Sportski i napredan 
    Prednjim delom vozila dominira singleframe maska hladnjaka; lučno savijena hauba motora nastavlja njenu konturu. Klinasto oblikovani farovi po želji mogu da budu opremljeni ksenonskim plus elementima, zajedno sa dnevnim svetlom u LED tehnici. Veliku usisnici za vazduh ukazuju na potencijal motora.







Spoljašnjost modela Audi Q3 - Privrženost urbanom sportskom duhu

Sportski i napredan 
    Prednjim delom vozila dominira singleframe maska hladnjaka; lučno savijena hauba motora nastavlja njenu konturu. Klinasto oblikovani farovi po želji mogu da budu opremljeni ksenonskim plus elementima, zajedno sa dnevnim svetlom u LED tehnici. Veliku usisnici za vazduh ukazuju na potencijal motora.



                                                                     Dinamika koja se može dodirnuti
    Sportska silueta sa dinamično-niskim zadnjim vetrobranskim staklom ukazuje na urban sportski duh. Tornado linija ispod prozora obrazuje stranice u uzbudljivoj igri svetlosti i senke. U delu bočnih pragova dinamična linija postavlja ostale akcente; kućišta točkova imaju snažnu definiciju i ističu robustan karakter modela Audi Q3.

Upečatljiv zadnji kraj
    Audi Q3 je nedvosmisleno prepoznatljiv kao član Q porodice vozila. Njegov veliki poklopac prtljažnika optički naglašava širinu vozila i omogućuje jednostavan utovar prtljaga. Audi Q3 je dugačak 4,39, širok je 1,83 i zajedno sa krovnim nosačima visok 1,60 metara.


Unutrašnjost modela Audi Q3 - Prostor za komociju

    Prostrana unutrašnjost modela Audi Q3 harmoničan je nastavak dinamične linije spoljašnjeg dizajna. Veliki sveobuhvatni luk prostire se od vozača do suvozača - a poznat je iz više klase vozila marke Audi.


Snažnog izraza i individualan
    Probrani naglasak obezbeđuju dekorativni umeci na raspolaganju po izboru, među njima i oni od drveta ariša i novi dekorativni umeci od aluminijumske mreže u 3D varijanti sa dodatnom žičanom mrežom. Ambijent zaokružuje opcioni paket unutrašnjeg osvetljenja u LED tehnici. Karakterističan, opcioni kožni upravljač u novom specifičnom Q izgledu odlično leži u rukama, jednako kao i kožom obložena ručica menjača.


Osmišljena ergonomija
    Rukovanje modelom Audi Q3 i njegovom opremom logički je organizovano i intuitivno je razumljivo. Sigurno očitavanje instrumenata je moguće u trenutku, dok sedišta odaju utisak izvanredne potpore i držanja tela. Opcioni preklopivi ekran u boji veličine sedam inča nalazi se na armaturnoj ploči, što je novitet u porodici Q vozila. Horizontalna organizacija instrument table naglašava širinu unutrašnjeg prostora.





Puno prostora za vas
    Prostrana unutrašnjost modela Audi Q3 nudi komfor na svim mestima za sedenje. Audi Q3 u prtljažniku nudi puno mesta za opremu za izlete i - sportske aktivnosti. Zapremina iznosi 460 litara, preklapanjem podeljenog naslona zadnje klupe ona se povećava na 1.365. Opcioni panoramski stakleni krov širi unutrašnjost prema spolja.






Dinamična efikasnost - TFSI® motori modela Audi Q3

    U modelu Audi Q3 u upotrebi je TFSI® tehnologija. Njena posebna karakteristika je što objedinjuje prednosti FSI® tehnologije i turbo punjenja. Pored izvanrednog korisnog dejstva, kombinacijom FSI koncepta i turbo punjenja postiže se izuzetna dinamika i poboljšana vučna sila.



    Oba TFSI motora u kombinaciji su sa permanentnim pogonom na svim točkovima quattro. Njegov najvažniji deo predstavlja hidraulična lamelasta spojnica koja po potrebi munjevito prebacuje moment sile sa prednjeg na zadnji most. 

    Audi Q3 2.0 TFSI se isporučuje sa 125 (170 KS) i 155 kW (211 KS). Varijanta Q3 2.0 TFSI (125 kW) blista sa kombinovanom potrošnjom od 7,5 l/100 km. Snažnija varijanta sa 155 kW (211 KS) ubrzava od nule na 100 km/h za 6.9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 230 km/h. U njemu je kombinovan quattro pogon sa dinamičnim 7-stepenim S tronic menjačem. Ukoliko vozač u sistemu Audi drive select izabere efficiency mod, S tronic u fazi inercijalne vožnje otvara spojnicu - i ovaj sportski SUV se slobodno "kotrlja", što još više smanjuje potrošnju goriva.


Snažni i efikasni - TDI® motori modela Audi Q3

    Za početak Audi Q3 će biti ponuđen sa 4-cilindarskim TDI motorom radne zapremine 2,0 litara. Kao i kod benzinskih motora u modelu Audi Q3, i TDI motor kombinuje vrhunski efikasnu tehnologiju marke Audi – direktno ubrizgavanje, turbo punjenje, sistem start-stop i rekuperaciju.




    Motor 2.0 TDI će najpre na raspolaganju biti sa 130 (177 KS) a kasnije sa 103 kW (140 KS). TDI motor zapremine 2.0 (103 kW/ 140 KS) ima prednji pogon u kombinaciji sa manuelnim menjačem i potrošnjom ispod 5,2 lita goriva. Snažniji TDI je na raspolaganju u kombinaciji sa permanentnim pogonom na svim točkovima quattro. Srce motora predstavlja hidraulična lamelasta spojnica koja moment sile munjevito prebacuje sa prednjeg na zadnji most.

    Q3 2.0 TDI sa 103 kW (140 KS) ima pogon napred i isto kao i Q3 2.0 TFSI quattro sa 125 kW (170 KS), na tržište dolazi sa manuelnim 6-stepenim menjačem. TDI motor sa 130 kW (177 KS) i pogonom quattro na raspolaganju je sa dinamičnim 7-stepenim S tronic menjačem. Ukoliko vozač u sistemu Audi drive select izabere mod efficiency, S tronic u fazi inercijalne vožnje otvara spojnicu - i ovaj sportski SUV se slobodno "kotrlja", što još više smanjuje potrošnju goriva. 


S tronic® - Dvostruka ušteda

    Menjač sa dvostrukom spojnicom S tronic® objedinjuje ne samo prednosti konvencionalnog sa kvalitetima automatskog menjača, već i sportski duh i efikasnost.




    Varijante Audi Q3 2.0 TFSI quattro (155 kW/ 211 KS) i Audi Q3 2.0 TDI quattro (125 kW/ 170 KS) opremljeni su 7-stepenim S tronic menjačem koji munjevito obavlja promenu stepena prenosa. S tronic predstavlja inovaciju – u inercijalnoj vožnji menjač sa dvostrukom spojnicom otvara spojnicu i omogućuje modelu Q3 slobodno "kotrljanje", ukoliko je vozač u opcionom sistemu dinamike vožnje Audi drive select izabrao efficiency mod.

    U njemu su integrisane dve lamelaste spojnice koje su zadužene za različite stepene prenosa. Na taj način promena stepena prenosa traje svega nekoliko stotih delova sekunde i obavlja se skoro bez prekida vučne sile. Promena teče tako udobno da vozač skoro ništa ne primećuje.

    Svejedno da li je vozač izabrao potpuno automatski mod sa programom D (Drive) i S (Sport) ili stepeni prenosa menja manuelno pomoću opcionih polugica iza upravljača – osećaj poromene stepena prenosa je precizan i izuzetno sportski. Međutim, uz svu dinamiku, S tronic je i veoma efikasan: zahvaljujući visokom stepenu korisnog dejstva smanjena je potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.



Pregled svih prednosti :


  • Vreme promene stepena prenosa iznosi nekoliko stotih delova sekunde
  • Promena stepena prenosa skoro bez osetnog gubitka vučne sile
  • Automatika u dva moda po izboru: Drive (D) i Sport (S) u manuelnom modu kao u auto-moto sportu preko polugica iza upravljača ili pritiskom na ručicu za promenu stepena prenosa
  • Visok stepen korisnog dejstva smanjuje potrošnju goriva kao i emisiju štetnih gasova, što povećava efikasnost
  • Na raspolaganju u kombinaciji sa permanentnim pogonom na svim točkovima quattro® 

Audi Q3 - Dosledno efikasan

    Vorsprung durch Technik (Napredak uz tehniku) predstavlja zahtev kome se marka Audi obavezala. Ne samo kada je u pitanju sportski duh, već i kada je reč o mobilnosti održivoj u budućnosti. Različite mere efikasnosti Audi dosledno pretvara u sveobuhvatan koncept. Kao kreatori mnogobrojnih inovacija, neprestano smo uticali na konstruisanje automobila.


Sistem start-stop
    Sistem start-stop isključivanjem motora u mirovanju smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Kada vozač npr. zaustavi vozilo na semaforu, postavi ručicu menjača u neutralan položaj i skloni nogu sa pedale spojnice, sistem će automatski isključiti motor.

 





.
Rekuperacija

    Povećanjem napona generatora tokom faze inercijalnog kretanja ili kočenja motorom energija kretanja se pretvara u korisnu električnu energiju. Kod ponovnog ubrzanja generator se rasterećuje tako što akumulator vraća uskladištenu električnu energiju u sistem – čime se štedi do 3 % goriva.








Audi drive select    Uz pomoć opcionog sistema Audi drive select u mogućnosti ste da pritiskom na dugme utičete na pojedine komponente vozila i tako menjate karakter svog modela Audi. Na raspolaganju Vam stoje četiri moda: comfort, dynamic, auto i efficiency. Efficiency mod Vam omogućava vožnju uz optimizovanu potrošnju. Kao sastavni deo sistema Audi drive select odlikuje se optimizovanim dejstvom u pogledu potrošnje energije.


Tehničke karakteristike :

- Dužina                                       4385 mm
- Širina                                        1831 mm
- Visina                                        1608 mm 
- Medjuosovinsko rastojanje           2603 mm
- Prednje vešanje                           901 mm
- Zadnje vešanje                            881 mm