субота, 22. децембар 2012.

Njegovo veličanstvo - Kralj Q3

    Audi Q3 naznačuje jezik oblika terenca, ali je nedvosmisleno urbano vozilo. Sportska silueta sa linijom krova u obliku kupea ukazuje na sportski duh. Snažno telo, dominantna singleframe maska hladnjaka i nisko smešteni otvori za vazduh definišu njegov karakter. 


Spoljašnjost modela Audi Q3 - Privrženost urbanom sportskom duhu..

Sportski i napredan 
    Prednjim delom vozila dominira singleframe maska hladnjaka; lučno savijena hauba motora nastavlja njenu konturu. Klinasto oblikovani farovi po želji mogu da budu opremljeni ksenonskim plus elementima, zajedno sa dnevnim svetlom u LED tehnici. Veliku usisnici za vazduh ukazuju na potencijal motora.







Spoljašnjost modela Audi Q3 - Privrženost urbanom sportskom duhu

Sportski i napredan 
    Prednjim delom vozila dominira singleframe maska hladnjaka; lučno savijena hauba motora nastavlja njenu konturu. Klinasto oblikovani farovi po želji mogu da budu opremljeni ksenonskim plus elementima, zajedno sa dnevnim svetlom u LED tehnici. Veliku usisnici za vazduh ukazuju na potencijal motora.



                                                                     Dinamika koja se može dodirnuti
    Sportska silueta sa dinamično-niskim zadnjim vetrobranskim staklom ukazuje na urban sportski duh. Tornado linija ispod prozora obrazuje stranice u uzbudljivoj igri svetlosti i senke. U delu bočnih pragova dinamična linija postavlja ostale akcente; kućišta točkova imaju snažnu definiciju i ističu robustan karakter modela Audi Q3.

Upečatljiv zadnji kraj
    Audi Q3 je nedvosmisleno prepoznatljiv kao član Q porodice vozila. Njegov veliki poklopac prtljažnika optički naglašava širinu vozila i omogućuje jednostavan utovar prtljaga. Audi Q3 je dugačak 4,39, širok je 1,83 i zajedno sa krovnim nosačima visok 1,60 metara.


Unutrašnjost modela Audi Q3 - Prostor za komociju

    Prostrana unutrašnjost modela Audi Q3 harmoničan je nastavak dinamične linije spoljašnjeg dizajna. Veliki sveobuhvatni luk prostire se od vozača do suvozača - a poznat je iz više klase vozila marke Audi.


Snažnog izraza i individualan
    Probrani naglasak obezbeđuju dekorativni umeci na raspolaganju po izboru, među njima i oni od drveta ariša i novi dekorativni umeci od aluminijumske mreže u 3D varijanti sa dodatnom žičanom mrežom. Ambijent zaokružuje opcioni paket unutrašnjeg osvetljenja u LED tehnici. Karakterističan, opcioni kožni upravljač u novom specifičnom Q izgledu odlično leži u rukama, jednako kao i kožom obložena ručica menjača.


Osmišljena ergonomija
    Rukovanje modelom Audi Q3 i njegovom opremom logički je organizovano i intuitivno je razumljivo. Sigurno očitavanje instrumenata je moguće u trenutku, dok sedišta odaju utisak izvanredne potpore i držanja tela. Opcioni preklopivi ekran u boji veličine sedam inča nalazi se na armaturnoj ploči, što je novitet u porodici Q vozila. Horizontalna organizacija instrument table naglašava širinu unutrašnjeg prostora.





Puno prostora za vas
    Prostrana unutrašnjost modela Audi Q3 nudi komfor na svim mestima za sedenje. Audi Q3 u prtljažniku nudi puno mesta za opremu za izlete i - sportske aktivnosti. Zapremina iznosi 460 litara, preklapanjem podeljenog naslona zadnje klupe ona se povećava na 1.365. Opcioni panoramski stakleni krov širi unutrašnjost prema spolja.






Dinamična efikasnost - TFSI® motori modela Audi Q3

    U modelu Audi Q3 u upotrebi je TFSI® tehnologija. Njena posebna karakteristika je što objedinjuje prednosti FSI® tehnologije i turbo punjenja. Pored izvanrednog korisnog dejstva, kombinacijom FSI koncepta i turbo punjenja postiže se izuzetna dinamika i poboljšana vučna sila.



    Oba TFSI motora u kombinaciji su sa permanentnim pogonom na svim točkovima quattro. Njegov najvažniji deo predstavlja hidraulična lamelasta spojnica koja po potrebi munjevito prebacuje moment sile sa prednjeg na zadnji most. 

    Audi Q3 2.0 TFSI se isporučuje sa 125 (170 KS) i 155 kW (211 KS). Varijanta Q3 2.0 TFSI (125 kW) blista sa kombinovanom potrošnjom od 7,5 l/100 km. Snažnija varijanta sa 155 kW (211 KS) ubrzava od nule na 100 km/h za 6.9 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 230 km/h. U njemu je kombinovan quattro pogon sa dinamičnim 7-stepenim S tronic menjačem. Ukoliko vozač u sistemu Audi drive select izabere efficiency mod, S tronic u fazi inercijalne vožnje otvara spojnicu - i ovaj sportski SUV se slobodno "kotrlja", što još više smanjuje potrošnju goriva.


Snažni i efikasni - TDI® motori modela Audi Q3

    Za početak Audi Q3 će biti ponuđen sa 4-cilindarskim TDI motorom radne zapremine 2,0 litara. Kao i kod benzinskih motora u modelu Audi Q3, i TDI motor kombinuje vrhunski efikasnu tehnologiju marke Audi – direktno ubrizgavanje, turbo punjenje, sistem start-stop i rekuperaciju.




    Motor 2.0 TDI će najpre na raspolaganju biti sa 130 (177 KS) a kasnije sa 103 kW (140 KS). TDI motor zapremine 2.0 (103 kW/ 140 KS) ima prednji pogon u kombinaciji sa manuelnim menjačem i potrošnjom ispod 5,2 lita goriva. Snažniji TDI je na raspolaganju u kombinaciji sa permanentnim pogonom na svim točkovima quattro. Srce motora predstavlja hidraulična lamelasta spojnica koja moment sile munjevito prebacuje sa prednjeg na zadnji most.

    Q3 2.0 TDI sa 103 kW (140 KS) ima pogon napred i isto kao i Q3 2.0 TFSI quattro sa 125 kW (170 KS), na tržište dolazi sa manuelnim 6-stepenim menjačem. TDI motor sa 130 kW (177 KS) i pogonom quattro na raspolaganju je sa dinamičnim 7-stepenim S tronic menjačem. Ukoliko vozač u sistemu Audi drive select izabere mod efficiency, S tronic u fazi inercijalne vožnje otvara spojnicu - i ovaj sportski SUV se slobodno "kotrlja", što još više smanjuje potrošnju goriva. 


S tronic® - Dvostruka ušteda

    Menjač sa dvostrukom spojnicom S tronic® objedinjuje ne samo prednosti konvencionalnog sa kvalitetima automatskog menjača, već i sportski duh i efikasnost.




    Varijante Audi Q3 2.0 TFSI quattro (155 kW/ 211 KS) i Audi Q3 2.0 TDI quattro (125 kW/ 170 KS) opremljeni su 7-stepenim S tronic menjačem koji munjevito obavlja promenu stepena prenosa. S tronic predstavlja inovaciju – u inercijalnoj vožnji menjač sa dvostrukom spojnicom otvara spojnicu i omogućuje modelu Q3 slobodno "kotrljanje", ukoliko je vozač u opcionom sistemu dinamike vožnje Audi drive select izabrao efficiency mod.

    U njemu su integrisane dve lamelaste spojnice koje su zadužene za različite stepene prenosa. Na taj način promena stepena prenosa traje svega nekoliko stotih delova sekunde i obavlja se skoro bez prekida vučne sile. Promena teče tako udobno da vozač skoro ništa ne primećuje.

    Svejedno da li je vozač izabrao potpuno automatski mod sa programom D (Drive) i S (Sport) ili stepeni prenosa menja manuelno pomoću opcionih polugica iza upravljača – osećaj poromene stepena prenosa je precizan i izuzetno sportski. Međutim, uz svu dinamiku, S tronic je i veoma efikasan: zahvaljujući visokom stepenu korisnog dejstva smanjena je potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.



Pregled svih prednosti :


  • Vreme promene stepena prenosa iznosi nekoliko stotih delova sekunde
  • Promena stepena prenosa skoro bez osetnog gubitka vučne sile
  • Automatika u dva moda po izboru: Drive (D) i Sport (S) u manuelnom modu kao u auto-moto sportu preko polugica iza upravljača ili pritiskom na ručicu za promenu stepena prenosa
  • Visok stepen korisnog dejstva smanjuje potrošnju goriva kao i emisiju štetnih gasova, što povećava efikasnost
  • Na raspolaganju u kombinaciji sa permanentnim pogonom na svim točkovima quattro® 

Audi Q3 - Dosledno efikasan

    Vorsprung durch Technik (Napredak uz tehniku) predstavlja zahtev kome se marka Audi obavezala. Ne samo kada je u pitanju sportski duh, već i kada je reč o mobilnosti održivoj u budućnosti. Različite mere efikasnosti Audi dosledno pretvara u sveobuhvatan koncept. Kao kreatori mnogobrojnih inovacija, neprestano smo uticali na konstruisanje automobila.


Sistem start-stop
    Sistem start-stop isključivanjem motora u mirovanju smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Kada vozač npr. zaustavi vozilo na semaforu, postavi ručicu menjača u neutralan položaj i skloni nogu sa pedale spojnice, sistem će automatski isključiti motor.

 





.
Rekuperacija

    Povećanjem napona generatora tokom faze inercijalnog kretanja ili kočenja motorom energija kretanja se pretvara u korisnu električnu energiju. Kod ponovnog ubrzanja generator se rasterećuje tako što akumulator vraća uskladištenu električnu energiju u sistem – čime se štedi do 3 % goriva.








Audi drive select    Uz pomoć opcionog sistema Audi drive select u mogućnosti ste da pritiskom na dugme utičete na pojedine komponente vozila i tako menjate karakter svog modela Audi. Na raspolaganju Vam stoje četiri moda: comfort, dynamic, auto i efficiency. Efficiency mod Vam omogućava vožnju uz optimizovanu potrošnju. Kao sastavni deo sistema Audi drive select odlikuje se optimizovanim dejstvom u pogledu potrošnje energije.


Tehničke karakteristike :

- Dužina                                       4385 mm
- Širina                                        1831 mm
- Visina                                        1608 mm 
- Medjuosovinsko rastojanje           2603 mm
- Prednje vešanje                           901 mm
- Zadnje vešanje                            881 mm

Нема коментара:

Постави коментар