субота, 27. октобар 2012.

Mitsubishi ASX - Dominira u svetu savršenstva

      U svetu punom života i čuda, kakav je naš, nove ideje čekaju da budu otkrivene iza svakog ćoška. Jedina stvar koja ispunjava više od ovog traganja za novim iskustvima je kada ih delite sa onima koje volite. Skrojen tako da se u potpunosti uklopi u vaš život, ASX ima pametan i energičan novi stil, ekološki svestan inženjering i ugodnost koja zadovoljava i najaktivnije životne stilove. Uz sve svoje napredne elemente svedene na pravu meru, savršen je da sa njim idete tamo gde do sada niste bili. Zakoračite unutra i otkrijte gde Vas vodi dan.


STVOREN DA IMPRESIONIRA . . .

      Kombinujući čistu efikasnost dizela sa MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control - Mitsubishi inovativnom elektronskom kontrolom rada ventila) poboljšanjem performansi, ASX pruža bešumnu snagu i odgovornu potrošnju goriva. Kuda god da ste krenuli, ASX Vam omogućava da ponesete sve što će Vam biti potrebno na Vašem odredištu, sa svojim prtljažnikom zapremine 442l sa pet putnika. Električna zadnja vrata koja se lako otvaraju dovoljno su široka da pruže obiman prostor čak i najkabastijim predmetima, a nizak pod omogućava lako unošenje i iznošenje teškog prtljaga. Takođe, postoji i dupli pod prtljažnika, koji Vam daje zgodan dodatni skladišni prostor sa podignutim naslonom sedišta. Uključuje 26 litara skladišnog prostora ispod poda (sa priborom za popravku gume). Zadnja sedišta mogu se spustiti do potpuno ravne površine stvarajući veliki utovarni prostor. Zadnje sedište podeljeno 60:40 takođe se može delimično spustiti dajući Vam prostor za prevoz bicikala ili drugih dugih predmeta a da je pri tome i dalje moguće sedenje na zadnjim sedištima.

      Kako biste Vi i Vaši putnici bili bezbedniji u slučaju sudara, ASX je opremljen sistemom od 7 vazdušnih jastuka kako bi pružio povećanu sigurnost za svako sedište. Prednja sedišta zaštićena su prednjim vazdušnim jastucima, sa dodatnim vazdušnim jastukom za kolena za vozača radi zaštite u slučaju čeonog sudara. U slučaju bočnog sudara, putnici u oba reda zaštićeni su vazdušnim zavesama koje se prostiru duž bočnih strana.
      Sistem Aktivne kontrole stabilnosti koristi senzore za analizu kretanja vozila i prepoznavanje proklizavanja. Upravljajući snagom motora i primenjujući kočionu silu na odgovarajuće točkove, ASC Vam pomaže da zadržite stabilnost i kontrolu nad vozilom. Pomoć pri kretanju na uzbrdici (HSA – Hill Start Assistomogućava lakše pokretanje na strmoj uzbrdici sprečavajući automobil da krene unazad. Kada ustanovi nagib, vozilo automatski drži kočnicu sve do davanja gasa. Neprekidnim ispitivanjem tržišnih potreba i brzim ispunjavanjem očekivanja, mi težimo ka stvaranju harmonije između pojedinaca, društva, planete Zemlje i automobila koje proizvodimo. Mi smo posvećeni tome da svetu pružimo uživanje u vožnji obezbeđujući pritom sigurnost i odgovornost prema okolini.
      Mitsubishi sa svojim novim modelom ASX ide utabanom stazom, koju je uspešno prokrčio Nissan Qasqai. Kompaktni krosover ima karoseriju dugu 4,3 metra i dizajn inspiisan modelom Lacer. Napred dominira jednodelna maska hladnjaka Jet Fighter , koji koriste novi Lancer, i posle fecelita modeli Outlander, a zatim i Colt. Utisak terenskog autoobila stvaraju i prošireni blatobrani.

      Tehnički podaci :

- Ukupna dužina                                  4295 mm
- Medjuosovinsko rastojanje                2670 mm
- Visina                                                1615 mm
- Širina                                                 1770 mm 
- Pregib napred                                    870 mm
- Pregib nazad                                     755 mm

петак, 19. октобар 2012.

Chevrolet Volt - Zastaje dah

CHEVROLET VOLT - SAMO MI PRAVI PROBLEME . . . OD NJEGA MI UVEK ZASTANE DAH, REČI MI SE ZAGLAVE U GRLU, SRCE BRŽE KUCA, CRVENIM, A GLAVA MI JE ONDA ŠUPLJA JER ME I PAMET NAPUSTI . . .

      Proglašen za “Automobil godine 2012”,  Volt nije samo novi automobil. On je prvi električni automobil koji ustvari stvara sopstvenu električnu energiju, i tako produžava domet za do 600 km. Volt nije hibrid, niti je električni automobil koji se 100% oslanja samo na bateriju. Ovaj automobil nudi najbolje od oba sveta: slobodu električne vožnje sa sigurnošću da nećete ostati zarobljeni u nekoj nedođiji.

POSTOJI LI NEKO KO GA NE ŽELI !?


KAŽITE ZBOGOM NERVOZI ZBOG DOMETA

       Kod većine električnih automobila koji se danas nalaze na tržištu, morate pažljivo da pratite indikator punjenja, jer kad se baterija isprazni, to je to: vi ne mrdate nikuda. A možda nećete biti blizu stanice za punjenje kada se to desi. Nemojte da sumnjate, Volt je električni automobil koji vozačima nudi najbolje od oba sveta. Njegova Voltec® električna pogonska jedinica sve vreme napaja automobil 100%, a njegov glavni izvor električne energije je visokotehnološka litijum-jonska baterija sa tečnim hlađenjem/grejanjem. Ono što Volt čini jedinstvenim je to što kad se baterija istroši, 1,4-litarski visokoefikasan benzinski generator će neprimetno i automatski da se aktivira kako bi napravio električnu energiju za produžavanje Voltovog dometa za do 600 km.

EVO KAKO VOLT FUNKCIONIŠE

      Uključite ga u standardnu utičnicu od 230V, pustite da se puni do 4 sata1 nakon čega će biti spreman za do 80 km bez emisije štetnih gasova. Nakon toga, Volt – i što je važnije, vi – možete da nastavite da vozite zahvaljujući produživaču dometa.Štaviše, jedva da ćete primetiti prelaz na produženi domet. Ovo je delom zahvaljujući sjajnoj zvučnoj izolaciji i predenju generatora, ali glavni faktor je Voltec® električna pogonska jedinica koja napaja Volt sve vreme. Ono što se menja je izvor energije koja je napaja. Kada se baterija istroši, produživač dometa neprimetno preuzima – a na LCD instrument ekranu se prikazuje obaveštenje. Vi kao vozač ne morate apsolutno ništa da uradite. Volt koristi regenerativno kočenje, koje dozvoljava automobilu da sakupi energiju dok usporava i da prebaci tu energiju u bateriju, time produžavajući trajanje baterije, a time i Voltov domet. Uprkos svim ovim inovacijama i uzbudljivoj tehnologiji, vožnja Volta ne zahteva posebne veštine - radi na način koji će vam već biti poznat.





AUTO IZ SNOVA - SAVRŠEN . . .




Volt je opremljen pametnom tehnologijom. Pročitajte ovde o samo dve novine, koje su sjajan primer inovacije i kreativnosti koje su uložene u ovaj automobil koji menja igru.


Režimi vožnje – 4 opcije



Svi mi moramo da budemo sposobni da se prilagodimo onome što nas okružuje. Ovo dozvoljava Voltu da se prilagodi vama i vašim potrebama pri vožnji:


  • Normal – podrazumevani režom koji ćete koristiti većinu vremena
  • Sport – režim za agresivniji stil vožnje
  • Mountain (planinski) – kada se nađete u planinskim predelima sa strmim nagibima, ovaj režim optimizuje iskustvo u vožnji u skladu sa tim
  • Hold (zadržano)– ovaj režim, napravljen posebno za Evropu, vam dozvoljava da vozite sa produženim dometom i zadržavate punjenje baterije dok ne odlučite da pređete na vožnju sa 0 emisijom. Ovo je posebno korisno u gradovima u kojima su na snazi takse za zaštitu životne okoline


Tehnologija baterije Volta

Na performanse svih baterija mogu uticati izuzetno topli ili hladni vremenski uslovi. Za razliku od baterija u ostalim električnim vozilima, Voltova napredna litijum-jonska baterija ima tečni sistem za kontrolu temperature sa aktivnom kontrolom. Ovo održava temperaturu Voltove baterije u optimalnom spektru temperature zarad postizanja maksimalnih performansi i maksimalnog trajanja baterije, čak i kada je automobil ugašen. To znači: 
  • Pouzdane performanse baterije – uticaj ekstremno toplog ili hladnog vremena je minimalizovan
  • Produžen vek trajanja baterije
Baterija – zajedno sa Voltec® sistemom – i sve njene komponente imaju garanciju na period od 8 godina, ili 160.000 km (koje god dođe pre).


      U unutrašnjosti kabine, Volt prevazilazi sva očekivanja u pogledu prostora, udobnosti, pogodnosti i opreme a sistem za informacije i zabavu visoke tehnologije kom se pristupa sa centralne konzole je jedan od glavnih detalja.
  • Rekonfigurišući LCD ekran u boji od 7 inča visoke rezolucije na instrument tabli
  • Ulaz bez ključa (sa daljinskim paljenjem vozila) i paljenje na dugme
  • Ultra moderan kapacitativan prekidač osetljiv na dodir na centralnoj konzoli
  • Centar za informisanje i zabavu sa ekranom u boji od 7 inča visoke rezolucije osetljivim na dodir (napajanje i upravljanje energijom, stereo, klima uređaj)
  • Kožna sedišta boje slonovače sa grejanjem i kožnim detaljima, keramički bela centralna konzola i paneli na vratima
  • Navigacioni radio sa 30GB prostora na hard drajvu za sve vaše medijske formate (DVD, MP3, AAC plejbek, musika/film/spremanje medijskog sadržaja) sa RDS i DAB radiom
  • Reprodukcija muzike preko Bluetootha i upotreba telefona sa hendsfri opcijom, uključujući i ugrađen telefon koji koristi antenu vozila da pojača signal vašeg telefona i da uskladi vaš imenik
  • BoseTM stereo sistem zvučnika visoke efikasnosti sa 6 zvučnika i podvuferom, dizajniran posebno za Volt kako bi isporučio onu vrstu audio akustike svetske klase koja se očekuje od Bose sistema, uz minimalnu potrošnju energije
  • Automatska kontrola klima sistema sa senzorom vlažnosti


      Bezbednost vas i vaših saputnika je naš prioritet a, kao što je slučaj sa svime ostalim na Voltu, i ovde se ističu upotreba vrhunske tehnologije i inovacija:

  • Poboljšan bezbednosni kavez od čelika ultra velike snage
  • 8 vazdušnih jastuka – kao i vazdušne jastuke za kolena i glavu/vazdušne zavese
  • Elektro-hidraulične prednje/zadnje ABS disk kočnice sa ventilacijom
  • StabiliTrak elektronska kontrola stabilnosti sa sistemom za kontrolu proklizavanja
  • Sistem za upozoravanje pešaka – bitna bezbednosna karakteristika kod tihih električnih automobila
  • ISOFIX fiksatori za dečje sedište
  • Kontrola pritiska u gumama
Isto tako bitno je i da vaš Volt bude zaštićen. Razvili smo sistem protiv krađe/odnošenja za prenosivu jedinicu koja se puni. Ovako možete da priključite vaš Volt na standardnu utičnicu od 230V i ostavite ga da se puni sigurni da je zaštićen. A kako biste sprečili da se ogrebe prilikom parkiranja, možete da uzmete pomoćni sistem za parkiranje koji uključuje kameru.

Renault Latitude - Kad ga vidim padne mi šećer :D

      Renault Latitude - limuzina visoke klase koja se nameće svojim izglednom, kako spolja tako i iznutra. Njegov prefinjeni prednji deo, fluidne i elegantne linije kao i široka ramena prosto obaraju s' nogu. Zadnja LED svetla prvi su znak visoke tehnologije ponudjenu vozaču i putnicima, u velikom prostoru koji im je namenjen. Unutrašnjos je prostor kojem se spajaju plemeniti materijali i inovativnost, te zajedno pružaju izvanrednu udobnost.


      Spoljašnjost i unutrašnjost lepa, raskošna, elegantna i profinjena Renault Latitude već na prvi pogled izaziva divljenje svojom veličanstvenošću i uglađenošću. Elegantan prednji kraj i široki bokovi izražavaju silinu i snagu njegovih motora. Odlučnoj otmenosti doprinose i tečne linije i skladni omeri. Zadnja diodna svetla naznaka su napredne tehnologije na raspolaganju vozaču i putnicima.

      Celokupna unutrašnjost Renaulta Latitude poziv je na uživanje. To nije običan putnički prostor, nego prostor za opuštanje najviše klase. Prostor za opuštanje raskošnih dimenzija koji se diči prozračnošću i inovativnim kombinacijama plemenitih materijala. Izuzetna udobnost  zrači iz svakog ugla i svih dimenzija. Sa Renault Latitude svako se putovanje pretvara u jedinstven trenutak. 


      Kad otvorite vrata, uključi se osvetljenje instrument table. Iza upravljača nalazi se ekran u boji, sadržajniji i čitljiviji od klasične instrument table. Za otvaranje i zatvaranje vrata kao i pokretanje motora, karticu “slobodne ruke” ne morate vaditi iz džepa. Stručnjaci iz svetski poznate fabrike Bose® razvili su audiouređaj uz koji će svaki putnik doživeti jedinstveno muzičko iskustvo. Za bezbrižno putovanje Renault Latitude nudi navigacioni sistem GPS Carminat TomTom® Live, cenom pristupačno, jednostavno i efi kasno rešenje, ili Carminat DVD, pravi navigacioni sistem visoke klase sa još više funkcija. Kad stignete na odredište, kamera za vožnju unazad pomoći će vam pri parkiranju. Korisne tehnologije, zvuk i slika: u Renaultu Latitude putujete prvom klasom.


- Ukupna dužina                                                          4897 mm
Medjuosovinsko rastojanje                                        2762 mm
- Širina vozila sa skolopljenim retrovizorima               1832 mm
- Širina vozila sa rasklopljenim retrovizorima              2072 mm
- Prednje vešanje                                                        1025 mm
- Zadnje vešanje                                                         1100 mm

субота, 13. октобар 2012.

Citroen DS4 - Spreman i za najzahtevnije

      Citroen nije štedeo ni znanja ni sredstva prilikom dizajniranja novog DS4. Za prodor u premijum segment celokupno svoje znanje iz viših klasa. Komfor, kvalitet i prestiž Vam se prosto nameću, čim sednete u auto, a vožnja je iznenadjujuće sportska i zabavna bez remećenja komfora, po čemu su Citroeni poznati. 




      Francuski proizvodjač nastavlja snažan prodor, ovaj put u najpopularnijoj klasi, gde ga očekuju vrlo snažni i renomirani konkurenti. Zbog toga, Citroen ništa nije prepuštao slučaju, pa je i svetsku promociju organizovao vrlo pedantno. Upotrebljeni su najbolji mogući materijali. Postoji opcija da, čak, i komandna tabla bude presvučena kožom. 
      Serijski se ugradjuju točkovi od 16, pa sve do 19 inča. U najbogatije verzije ugradjuju se gotovo trkačke kočnice. Ventilirajući diskovi napred imaju prečnik od 340 mm, a pozadi su klasični diskovi od 290 mm.
      Za pogon DS4, Citroen je upotrebio svoje najmodernije motore. I benzinci i dizeli su opremljeni turbo punjačem. Benzinci imaju zapreminu od 1,6 litara i isporučuju s u tri verzije, sa snagom od 120, 156 i 200 KS. Tu su i dva dizelaša : manji zapremine 1,6 litara razvija 112 KS, dok veći, zapremine dva litra na raspolaganju ima 160 KS. Oba najsnažnija motora prosto pucaju od snage. Citroen je nezadrživ u svom napadu na premium segmen. Sigurni smo da će imati svoje kupce i u Srbiji, koji neće štedeti svoj novac kako bi dobili prestižan, kvalitetan i dobro opremljen Citroen.




        Vraćate se kasno kući, umorni sa posla, i nije va ni do čega, a komoli do traženja parking mesta u zakrčenom gradu ? Nema problema, prepustite posao autu, i samo vodite računa da na vreme ukočite kako Vam neko ne bi preoteo mesto. DS4 će premeravati slobodna mesta sa leve, ili desne strane ulice, i kada naidje na dovoljno veliki prostor izmedju parkiranih automobila, obavestiće Vas da možete da se zaustavite.
      Jedan od uredjaja koje je Citroen promovisao i na koje je ponosan jeste sistem za upozorenje u kada napustite svoju voznu traku. Računar prati linije sa leve i desne strane automobila, i čim ih predjete, obaveštava Vas vibracijom u sedištu. Ovo je vrlo korisno, ne samo kada ste umorni i dekoncentrisani, već i ako se zanesete traženjem muzike, anvigacionim sistemo ili ako Vas deca možda izvedu iz takta. Ili žena...
      Vaš Citroen može da prati situaciju u saobraćaju i skrene Vam pažnju da se "mrtvom uglu" nalazi drugi auto ili motociklista. Senzori na sva četiri ugla karoserije prate situaciju i signalom u levom li desnom spoljnom retrovizoru upozoravaju Vas da treba da povedete računa, ako želite da se prestroite ili skrenete.






      Dimenzije :

- Ukupna dužina                                                                               4275 mm
- Medjuosovinsko rastojanje                                                            2612 mm
- Visina                                                                                             1523 mm
- Širina vozila sa rasklopljenim retrovizorima na vratima              2052 mm
- Širina vozila sa sklopljenim retrovizorima na vratima                 1810 mm

Volkswagen CC - Jer za prvi utisak ne postoji druga šansa

      Neko može da privuče pažnju bez imalo truda. Takov je novi Volkswagen CC. On je spoj elegantne prefinjenosti i sportske dinamke - sedan i kupe u jednom. Ispod njegovog dinamičnog izgleda krije se raskošan sedan sa svojim karakteristikama - bogat opremom, prostran i funkcionalan...I još mnogo toga što ne možete da vidite odmah, na prvi pogled...


     
      Kupe - limuzine su sve popularnije, ali i sve brojnije. Sada je već daleko iza nas vreme kada je Mercedes "CLS" kao kreator ove klase, bio jedini koji je spajao karakter luksuzne limuzine sa dinamičnošću jednog kupea. Danas je takvih vozila mnogo više, jer se brojni proizvodjači automobila utrkuju da konstruišu svog predstavnika u ovoj klasi. Tom trendu nije odoleo ni Volkswagen, ali je zadržavajući imidž proizvodjača narodnih vozila predstavio luksuznu kupe - verziju "passat", čime je ovaj segment približio kupcima sa skoro dvostruko manjom platežnom mogućnošću od kupaca Mercedesa "CLS". 



      Posle četiri godine tržišnog nastupa, vreme je za promene, ali je i najveći redizajn pretrpeo ime. Naime, u Volswagenovoj ponudi više nema "Passata CC", već se umesto njega nalazi samo "CC". Redizajnirana verzija je naizgled identična, a tek pažljivim posmatranjem prepoznaju se neke nove sitnice. Najpre nova je maska hladnjaka, a "CC" je dobio  LED dnevna svetla koja ga stilski približavaju "Audijima". I unutrašnjost prati moderne trendove, baš kao i spoljašnji izgled. Najveća razlika u odnosu na brojne Volkswagene ogleda se u malom analognom časovniku, mada ne u pukoj činjonici da ga "CC" ima, već da mu uz sve drugo u enterijeru dobro stoji. Tačnije, svak detalj je malo lukssuzniji nego u "pasatu". Medjutim, krov je nisko, pa kabina i nije prostrana koliko se očekivalo od ovako velikog automobila. Zbog toga, "CC" nas je odmah podsetio na italijanske cipele - lepe ali tesne. Madjutim u jednom je veoma ubedljiv - izuzetno je udoban u vožnji.  


    Volkswagen "CC" jeste dobio novi izgled, ali ako je reč o motorima, tu nema novina, pa je i najpopularnija verzija ona koju pokreće dvolitarski dizelaš sa 140 KS. Osim se šestostepenim manuelnim menjačem kakav je bio u našem testiranom primerku, "CC" se nudi i sa DSG automatskom transmisijom, za sve verzije osim na najslabiji benzinac. Najsnažniji dizelaš sa DSG menjačem, može se dobiti i sa pogonom na sve točkove.



      Tehnički podaci :

- Ukupna dužina                                4800 mm
- Medjuosovinsko rastojanje           2710 mm 
- Širina                                                 1855 mm
- Visina                                                1415 mm
- Masa vozila                                      1475 kg
- Zapremina prtljažnika                  530 litara
- Ubrzanje od 0-100                          9,8 s
- Maksimalna brzina                        214 km/h

петак, 12. октобар 2012.

BMW Active Tourer Concept - Savršen, pa nema gde

      "Van? Ćuti, ćuti nemoj da te neko čuje...! Predni pogon ?A, ne, ne... Trocilindrični motor ? E, sad smo gotovi.. Možemo da tražimo posao u Mercedesu..." Ovako bi do skoro izgledao razgovor zaposlenih u BMW-u, koji su koristili tabu reči, zabranjenih u Minhenu.



      Danas, predstavljanjem koncepta "active tourer", u BMW- u su naizgled spojili nepomirljivo. Čak i šef dizajnera Karim Habib kaže mirno, uz sleganje ramena : "BMW gradi svoj prvi van". Moderan van, prednji pogon, trocilindrični motor... Neuobičajen izgled, na prvi pogled, praćen visokom linijom krova ( 1,56 m ) asocira na novi Mercedes B klase. Nema sumnje da je "mečka" glavna meta, ali u BMW- u nemaju ništa protiv da usput "pokradu" kliente i drugih proizvodjača, kao što su Volkswagen ( "turan" ) ili Ford ( "C-max" ). 



KVALITET I ELEGANCIJA IDU ZAJEDNO . . .




      Kada se razišla gužva na štandu konačno smo imali priliku da bolje upoznamo prvog BMW-a sa pogonom na prednje točkove. Krenuli smo naravno od "glave", na kojoj se nalazi sve što u dizajnerskom smislu, BMW- a čini prepoznatljivim. Jedan od razloga na prelazak na prednji pogon je i prosta statistika : čak 70 odsto kupaca modela " serije 1" ne zna da njihov automobil ima pogon na zadnjim točkovima.
      U teoriji " active tourer " u električnom modu može da predje 30km, do brzne od 30 km/h. Do stotke ubrzava za osam sekundi, dok je maksimalna brzina 220 km/ h i troši oko 2,5 litara na 100 km. Novi BMW Active Tourer koncept kombinuje kompaktne dimenzije i atraktivan sportski dizajn sa BMW kvalitetom. Sa dužinom vozila od 4350 mm širinom od 1834 mm i ukupnom visinom od 1560 mm, ovaj model je usmeren kupcima koji cene visok nivo komfora i prostora.

четвртак, 11. октобар 2012.

Chevrolet Cruze - Napravljen s' razlogom

      Zamislite da imate autoobil koji ima : doar spoljašnji i unutrašnji dizajn, odlične vozne karakteristike ekonomične motore, veoma visok kvalitet sklopiva i završne obrade... Saznajte zasto je Chevrolet Cruze najprodavanjiji kompaktni sedan u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Portugaliji, Danskoj i Švedskoj. 
      Znamo da cenite stil koji se razlikuje. Cruze je zahvaljujući dvodelnoj prednjoj masci i zakošenim prednji svetlima ne samo različit, nego poseduje, pre svega, izvanredan stil. To je automobil koji je uvek u koraku sa vremenom. 


NAPRAVLJEN  S  RAZLOGOM


      Cruze sedan kao i "hatchback" koristi prednosi integralnog sistema rama karoserije "BFI" koji doprinosi karakteristikama "zategnute" vožnje i upravljanja.Ono Vam omogućava :
- jak osećaj stabilnosti
- Ćvrsto držanje na putu
- Pravi osećaj urzavanja
Saznajte kako su ove karakterstike doprinele pobedničkim performansama Cruza, na Svetsko šampionatu trkačkih automobila, kako 2010. tako i 2011. godine. 
Čvrsta struktura karoserije doprinosi bezbednosti - i jedan od razlik zbog kojih Cruze Sedan ima maksimalnih 5 zvezdica NCAP rangiranja bezbednosti.








      Cruze je prostran. Ima prostora za komforno smeštanje 5 odraslih osoba, kao i 450 litara prtljažnog 
prostora za njihov prtljag. Prostor za glavu, noge i ramena je medju najboljima u klasi. Visokokvalitetni materijali koji su korišćeni u unutrašnjosti.. Nije u pitanju samo korišćenje visokokvalitetnih materijala. Cruze se izdvaja i po vrhunskom kvalitetu izrade. Na primer : korišćenje francuskih šavova štiti njihovo rastezanje, što znači da su sedišta dugotrajnija.

Bez limita - Audi R8

      "Onaj koji želi da konstruiše sportski automobil za izrazito visoke zahteve nalazi se pred jednim od najvećih izazova u izradi automobila. Tu se traži tehnička preciznost i efikasnost do granica mogućeg. Sa novim modelom naši konstruktori i dizajneri stvorili su automobil koji objedinjuje našu težnju ka automobilskom savršenstvu i izuzetnom dizajnu." Audi R8 . . .


TRKAČKI GENI . . .


      Dizajn modela Audi R8 Coupe predstavlja jasnu poruku : mišićava, jasno strukturisana bočna linija podvlači njegovo poreklo - trkački sport. Četiri prstena znaka marke nisu, kao što je uobičajeno postavljeni unutar rešetke maske hladnjaka, već iznad, na haubu motora. Dva široka usisnika za vazduh oivičuju masku hladnjaka. Novi dizajn farova daju snažnu prepoznatljivu vrednost - danju i noću. Šest LED segmenata smeštenih u reflektorske komore zajedno sa dodatnim stop svetlom ravnomerno oasjavaju kolovoz. Žmigavac je kao jasno iscrtana linija integrisana u gornje dnevno svetlo. Novi, istaknuti detalji u crnoj boji visokog sjaja, kao i aplikacije od aluminijuma dodatno naglašavaju visok kvalitet unutrašnjeg prostora . 

KRIVINE SU NJEGOV TEREN . . . 

Tehnički podaci :

- Masa praznog vozila                                                   1635 kg 
- Dozvoljena ukupna masa                                            1865 kg
- Zapremina prtljažnika                                                100 litara   
- Maksimalna brzina km/h                                            302 km/h
- Ubrzanje od 0-100 km/h u sekundama                       4,6 s
- Dužina                                                                        4431 mm
- Širina                                                                         1904 mm 
- Visina                                                                         1249 mm
- Medjuosovinsko rastojanje                                        2650 mm 




Opel Corsa - Sa stilom

  
      Iznenajdjujuće prostrana, živahna sa velikim srcem u svakom pogledu. Nova opel Corsa sa petoro vrata je savršena za prijatelje, porodicu, ali je uvek zabavno i biti sam sa njom. Corsa svojim odvažnim, dinamičnim stajlingom i velikodušnom prostranošću je posebno privlačna za one koji uživaju u društveno - aktivnom životu. Na koji god način da je gledate, Corsa izgleda impresivno iz svih uglova.. Sa svojim snažnim karakterom i posebnim profilom, prisustvo Opel Corse na putu razbija sivilo i monotoniju. Zaljubićete se na prvi pogled. Ja već jesam. A biće još privlačnija kada je pogledate drugi put...

ZALJUBIĆETE SE NA PRVI POGLED . . .  JA JESAM !

      Unutrašnjost je stilska kao i spoljašnjost. Bićete zadovoljni prostorom, oduševljeni udobnošću i uzbudjeni svim pametnim načinima kako možete sebi prilagoditi vašu Opel Corsu i njenim karakteristikama. Uzmite svežeg vazduha dodirom na dugme staklenim krovom. Zajedno sa ugradjeni deflektorom za vetar i dvokomornom redukcijom buke. 


KRALJICA LEPOTE . . .

      Jedinstven u svojoj klasi, dostupan je grejni volan, da ugreje ruke tokom hladnog vremena. Vozač i suvozač takodje mogu uživati u grejnim elementima u sedalnom delu i naslonima sedišta. Automatski aktiviran, prebacivanjem u rikverc, Corsa parking senzori daju zvučno upozornje i kod vrlo niskih objekata izvan vidnog palja vozača.

Dimenzije :

- Medjuosovinsko rastojanje                                         2511 mm
- Ukupna dužina                                                         3999 mm
- Visina bez tereta                                                      1488 mm
- Širina sa sklopljenim retrovizorima na vratima             1737 mm
- Širina sa rasklopljenim retrovizorima na vratima          1944 mm

среда, 10. октобар 2012.

Opel Astra - Simbol elegancije

      Nova Opel Astra GTC poseduje sve što je potrebno da privuče pažnju. Stvorena je da se svako okrene za njom... Ona doprinosi novi izgled u klasi - snažne sportske linije elegantne površine... Jedan pogled je sve što je potrebno - novo sporsko lice Astre zrači ekskluzivnim samopouzdanjem. Velika pažnja je posvećena i najmanjem detalju. Moćna silueta Astre je naglašena mišićavom karoserijom. Glatko izvajan oblik prosto poziva na vožnju... Svojim naprednim i dinamičnim kupe dizajnom, nova Opel Astra GTC prepoznatljivo se izdvaja iz mnoštva.  

POSTOJI LI NEKO KO GA NE ŽELI !?




DIZAJN SPOLJAŠNJOSTI

      Nova Opel Astra GTC podiže sportsku prirodu Opel Astre na viši nivo. Stajling dinamičnog kupea trenutno privlači poglede. Počev od prednje upečatljive hromirane ploče sa izvajanom Opelovom munjom, precizno aerodinamički oblikovanih branika i duboko postavljene trapezoidne maske sve doprinosi impresivnom izgledu, koji je dodatno naglašen prepoznatljivim dnevnim svetlima i skladno profilisanom skupinom prednjih svetala.
Sa namerom istaknuti lukovi blatobrana, idealno uklopljeni sa velikim točkovima, i glatko profilisani pragovi formiraju čvrstu osnovu za stajling bočne strane i istovremeno ističu mišićavu pojavu. Bočni prozori sa hromiranim ramom ukazuju na visok kvalitet i pažnju koja je posvećena detaljima.
Pozadi jaka linija ramena koja formira gornju liniju skupine zadnjih svetala stvara utisak snage i dinamičnosti, dok prepoznatljivi svetlosni elementi, kao što su zadnja LED svetla čine da nova Opel Astra GTC bude nepogrešivo prepoznatljiva i noću.


O D U Z I M A   D A H . . .

  
DIZAJN UNUTRAŠNJOSTI


      Energija i sportski duh spoljašnjosti nastavlja se i u unutrašnjosti nove Opel Astre GTC. U ponudi su dva nivoa opreme Sport i Enjoy.  Oba nude ambijent visokog kvaliteta zajedno sa osećajem prostranosti.
Da biste zadržali osećaj individualnosti i luksuza postoji izbor između crne i crvene unutrašnjosti, kao i opciona kombinacija premijum Suede i meke Nappa kože sa srebrnim šavovima i porubima.
Iako je nova Opel Astra GTC punokrvni sportski kupe, ona je dizajnirana za svakodnevnu upotrebu. Easy Entry sistem pojednostavljuje ulazak do i izlazak sa zadnje klupe. Pored odličnih karakteristika za odlaganje stvari vozača/putnika, koje su dobro poznate sa Astre sa petoro vrata, dostupnost prostora za skladištenje uključuje i Flex Floor sistem. Radi dalje pogodnosti zadnja klupa deljiva u odnosu 60/40 i mogućnost prevoza dugih tereta su deo standardne opreme.






SAVRŠENA PLATFORMA


      Izvanredna udobnost pri vožnji, dinamika vožnje i odgovor pri upravljanju uz smanjenje buke i vibracija predstavljaju glavne prednosti koje donosi šasija Opel Astre GTC. Visoka torziona krutost karoserije nove Opel Astre GTC obezbeđuje optimalne preduslove. Unapređeno vešanje pruža izvanrednu preciznost upravljanja, udobnost pri vožnji i ekstremno niske nivoe buke i vibracija.
Širok stav obezbeđuje visoku stabilnost u krivinama, a dugo međuosovinsko rastojanje glatku vožnju, čak i po neravnim putevima.




ERGONOMSKA SPORTSKA SEDIŠTA 


      Bez obzira kako vozite ili koliko daleko, udobnost sedišta je od vitalne važnosti. Opel Astra GTC je omogućava pomoću ortopedskog ergonomskog sportskog sedišta koje se podešava u 6 smerova i ima 4-smernu podršku za leđa da bi savršeno odgovaralo vašem držanju.
Takođe ima i podesive jastučiće u produžetku sedišta za opuštajuću podršku nogu. Gornji kraj od kože i grejač sedišta uvode novu Opel Astru GTC u luksuznu kategoriju. Međutim, ako tako više volite, verzija presvučena tkaninom obezbeđuje isti nivo ergonomske podrške.
Ergonomsko sportsko sedište je odobreno i preporučeno od AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.), nemačkog udruženja lekara koje je utvrdilo ortopedske zahteve za automobilska sedišta.







SISTEMI ZA INFORMACIJU I ZABAVU


      Bez obzira da li primate informacije o stanju na putevima, pratite dinamičku navigaciju, pristupate omiljenim radio stanicama ili vašem uređaju za reprodukciju MP3 datoteka, integrisani sistem za informacije i zabavu u modelu Opel Astre se podjednako lako upotrebljava koliko je lep za gledanje.
Možete da izaberete počev od stereo CD radija sa MP3 uređajem i linijskim ulazom za eksterni uređaj, pa sve do najnovijeg uređaja Navi 900 Europe, koji ima ekran u boji dijagonale 7 inča sa 3D prikazom iz ptičije perspektive i SD karticu kapaciteta 8 GB na kojoj su uskladišteni navigacioni softver za više od 30 evropskih zemalja i sveobuhvatni vodiči za putovanja sa slikama. On poseduje CD uređaj za audio datoteke i prepoznavanje glasa radi lakšeg upravljanja navigacijom, telefonom, radijom i CD/USB-om. Ostale napredne karakteristike uključuju funkciju dnevnika za svako putovanje sa preuzimanjem preko USB priključka, automatsku najavu tačaka interesovanja i mogućnost da prikaza ličnih slika na ekranu.
Svoj mobilni telefon možete da povežete pomoću bežičnog Bluetooth™ rešenja ili integrisanog sistema sa podnožjem za određeni model telefona preko koga se puni baterija. Sve važne funkcije telefona mogu da se koriste preko upravljača, tastature ili govornih komandi.





DO 19 PREGRADA ZA ODLAGANJE STVARI

      Nova Opel Astra GTC nudi mogućnosti za smeštanje prtljaga koje su koliko brojne i praktične, toliko i genijalne. Nova Opel Astra GTC ima prostor pogodan za skladištenje na dohvat ruke vozača i putnika. Džepovi na prednjim i zadnjim vratima sa držačima za boce, pregrada za odlaganje stvari vozača, držači za šolje, veliki pregradak za odlaganje stvari i prednji i zadnji centralni nasloni za ruke sa zatvorenim odeljcima za odlaganje – u zavisnosti od nivoa opreme, postoji ukupno 19 pregrada za odlaganje velikih i malih predmeta.






DOMET MOTORA


      Pogonski agregati nove Opel Astre GTC obuhvataju benzinske motore snage od 74 kW (100 ks) do 132 kW (180 ks) i turbodizel motore snage od 81 kW (110 ks) do 121 kW (165 ks). Svi motori odgovaraju Euro 5 standardima emisije.
Svi turbo i dizel modeli su dostupni sa preciznim 6-stepenim ručnim menjačima, a i 1.4 turbo verzija benzinskog motora snage 103 kW (140 ks) i 2.0 CDTI dizel motor snage 121 kW (165 ks) nude opcioni 6-stepeni automatski menjač. Start/Stop sistem je dostupan sa svim ručnim verzijama, osim za motore 1.8 snage 103 kW (140 ks) i 1.6 Turbo motor snage 132 kW (180 ks).

PRILAGODLJIVA PREDNJA SVETLA

      Nova Astra GTC dostupna je sa prilagodljivim prednjim svetlima (AFL) – najnaprednijim sistemom svetala u segmentu kompaktnih vozila.
Pokretni elementi u glatkim bi-ksenonskim prednjim svetlima automatski se prilagođavaju različitim uslovima, obezbeđujući tako bezbedniju i opušteniju vožnju. Različite funkcije prilagodljivih svetala prilagođavaju se svakoj situaciji, poboljšavajući osvetljenje puta do 90% u odnosu na fiksna prednja svetla – bez zaslepljivanja drugih vozača.
U kombinaciji sa kamerom Opel oka sistem AFL+ karakteriše i inteligentno podešavanje dometa svetla (ILR), koje registruje brda i nagibe da bi prilagodio domet radi optimalnog osvetljavanja puta ispred vas.
AFL+ znatno poboljšava vidljivost u krivinama i na oštrim skretanjima, čineći noćnu vožnju znatno bezbednijom. I mnogo opuštenijom.




START / STOP SISTEM

      Start/Stop sistem dodatno optimizuje uštedu goriva, a posebno pri gradskoj vožnji. Motor prestaje da radi kada se automobil zaustavi, a menjač je u praznom hodu, i trenutno se pokreće čim se ponovo aktivira papučica spojke. Sistem može da se aktivira/deaktivira pomoću dugmeta na tabli sa instrumentima. Kada je sistem aktivan i motor ne radi, kazaljka odlazi u položaj označen sa “AUTOSTOP” da bi ukazala na spremnost za automatski start. Start/Stop sistem koristi unapređeni generator, pokretač i specifičan akumulator.

SLEDI SVOJE SNOVE - PROBAJ ME, NEĆU TE IZNEVERITI . . .



PASIVNA SIGURNOST


      Nova Opel Astra GTC ne samo što je opremljena najmodernijim sistemima za aktivnu sigurnost, već takođe štiti svoje putnike primerenim tehnologija pasivne sigurnosti.
Robusni odbojnici i visoko efikasni sistemi za apsorpciju energije izlaze na kraj sa manjim udarima. Grede branika su precizno postavljene u cilju maksimalne zaštite pri sudarima automobila koji se kreću malom brzinom, što pomaže smanjivanju troškova popravke i dobroj klasifikaciji osiguranja.
Čvrsta ćelija za putnike u najvećoj meri izrađena je od jakog čelika i okružena optimizovanim zonama deformacije koje štite na kontrolisani način. U unutrašnjosti vozila, zatezači sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima, vazdušni jastuci koji se nalaze napred, sa strane i zavesasti vazdušni jastuci, sistem za otpuštanje papučice i aktivni nasloni za glavu rade zajedno na vašoj bezbednosti.
A da biste sačuvali vašu Opel Astru GTC od krađe postoji napredni alarmni sistem koji zadovoljava najstrože standarde osiguranja.



FLEX RIDE

      Zamislite automobil koji neprestano prilagođava svoje ponašanje uslovima na putu i Vašem stilu vožnje. I da pritiskom na dugme možete da izaberete automobil za udobno krstarenje ili dinamičan sportski automobil. Upravo tome služi FlexRide sistem.
Sistem za elektronsku kontrolu šasije FlexRide reaguje trenutno na promene uslova i stalno se prilagođava vašem stilu vožnje. Neprekidna kontrola ogibljenja prilagođava postavke amortizera u realnom vremenu. 4-kanalni ABS sistem, elektronska distribucija sile kočenja, kontrola trakcije i sistem ESP®Plus dejstvuju zajedno kako bi se obezbedila fantastična dinamika vožnje.
Pomoću FlexRide prekidača možete da promenite celokupnu dinamiku vožnje pritiskom na jedno dugme. Izaberite jedan od 3 radna režima 'Sport', 'Tour' i 'Normal' – svaki od njih optimizovan je za različit scenario, od uzbuđenja pri oštroj sportskoj vožnji do opuštenog krstarenja na dugim putovanjima, uz beskompromisnu bezbednost i stabilnost.



  
UPRAVLJAČ I SEDIŠTA SA GREJAČEM

    Dostupnost grejanja upravljača je jedinstvena u ovoj klasi, za tople dlanove pri hladnom vremenu. Vozač i suvozač mogu da imaju koristi od elemenata za grejanje u osnovi sedišta i naslonima sedišta.




SENZORI ZA PARKIRANJE

      Parking senzori pomažu da se prepoznaju prepreke i ispred i iza vozila. Razdaljina do prepreka oglašava se zvučno pulsirajućim zvukom i dijagramom na ekranu.





PRTLJAŽNIK SA FLEX FLOOR SISTEMOM

      Deljivi nasloni zadnje klupe, koji mogu da se preklope, omogućavaju da se kapacitet prtljažnika u novoj Opel Astri GTC postepeno povećava od 360 do 1165 litara. Unikatni Flex Floor sistem sa tri pozicije dodatno povećava fleksibilnost. Pomoću njega pod može da se spusti niže kako bi se povećala visina i zapremina prostora za prtljag. U centralnoj položaju ploča poda je u ravni sa preklopljenom zadnjom klupom kako bi se dobio maksimalan prostor za prtljag, a kada je potpuno podignuta ona je u ravni sa zadnjim pragom radi lakšeg utovara i istovara. Može da se jednostavno podigne i učvrsti radi pristupa rezervnom točku i dodatnom skrivenom prostoru za skladištenje.



TEHNIČKE KATAKTERISTIKE :

Dužina                                                                       4466 mm
- Visina baz tereta                                                        1482 mm      
- Širina sa rasklopljenim retrovizorima                          2020 mm
- Širina sa sklopljenim retrovizorima                             1840 mm
- Medjuosovinsko rastojanje                                        2695 mm
- Masa                                                                        1393 - 1570 kg
- Ukupna dozvoljena masa                                          1850 - 2060 kg
- Zapremina prtljažnika / prostora za teret                   380 litara